nowmag.gr

Το Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας διοργάνωσε τη δεύτερη κατά σειρά ενημερωτική ημερίδα της πλατφόρμας διαλόγου “Cybersecurity for Society”, με τίτλο Cybersecurity Skills Gap: Overcome the gap and improve resilience. Σε συνέχεια της θεματικής που αναπτύχθηκε στην πρώτη ημερίδα της σειράς αυτής, η θεματολογία εστίασε στην έλλειψη δεξιοτήτων στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας.

Στόχος της ημερίδας ήταν να ενισχυθεί η ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, όσο και να επιτευχθεί καλύτερος συντονισμός των εμπλεκομένων μερών, που αποβλέπουν στη δημιουργία ενός ασφαλούς ψηφιακού κόσμου που θα επιτρέπει σε όλους να αξιοποιήσουν χωρίς κινδύνους τα οφέλη που προσφέρουν οι ψηφιακές τεχνολογίες.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκαν, θέματα δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, γνώσεων και πρακτικών από ειδικούς ευρωπαϊκών οργανισμών, εκπροσώπους της Πολιτείας, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά και έμπειρα στελέχη κυβερνοασφάλειας από διάφορους κρίσιμους κλάδους της αγοράς. Από τη συζήτηση προέκυψαν χρήσιμες πληροφορίες, αλλά και τακτικές για τη δημιουργία μίας ολιστικής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η κα. Στέλλα Τσιτσούλα, πρόεδρος του  Ελληνικού Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας, άνοιξε την εκδήλωση αναλύοντας τις τρέχουσες, αλλά και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου της κυβερνοασφάλειας, ενώ ο Δρ. Δημοσθένης Οικονόμου, επικεφαλής του Capacity Building Unit του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κυβερνοασφάλειας (ENISA), ανέλυσε το πρόγραμμα CyberHEAD, για τις πανεπιστημιακές βάσεις δεδομένων του τομέα της κυβερνοασφάλειας. Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του European Cybersecurity Competence Center, κος Αθανάσιος Κοσμόπουλος, αναφέρθηκε σε δράσεις επιμόρφωσης στο πλαίσιο του ECCC, ενώ ο Δρ. Σωκράτης Κάτσικας, Διευθυντής στο Research and Innovation Center Norwegian Center for Cybersecurity και πρώην υπηρεσιακός υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, ανέλυσε τη σημασία των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές.

Στη συνέχεια, ο κος. Ιωάννης Αλεξάκης, της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, μίλησε για την εθνική προσέγγιση για την κάλυψη του χάσματος των δεξιοτήτων. Τον ακαδημαϊκό κόσμο εκπροσώπησε ο Δρ. Χρήστος Ξενάκης, καθηγητής κυβερνοασφάλειας του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος παρουσίασε το whitepaper σχετικά με την έλλειψη cybersecurity skills. Ο κος. Ιωάννης Ηλιάδης, πρόεδρος του ISC2 – HellenicChapter, μίλησε για την ανάγκη συνεχούς εκπαίδευσης των εργαζομένων του κλάδου, ενώ ο DPO της κρατικής τηλεόρασης, ΕΡΤ, Δρ. Βασίλης Βασιλόπουλος, ανέλυσε τακτικές ενημέρωσης για την σημασία του κλάδου.

Οι παρευρισκόμενοι είχαν επίσης τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία συζήτηση σε πάνελ, για την έλλειψη δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε κρίσιμες υποδομές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, από κορυφαία στελέχη του κλάδου, συγκεκριμένα των κυρίων Παναγιώτη Παπαγιαννακόπουλου της ΕΥ, Δημήτριου Πάτσου της Microsoft, Ιωάννη Σολομάκου της Huawei και Γιάννη Παυλίδη της Unisystems, σε συντονισμό του προέδρου του ISACA – Athens Chapter κ. Νίκου Δράκου, καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις για θέματα, τακτικές και συμβουλές ανάπτυξης των δεξιοτήτων σχετικών με το αντικείμενο.

Η πρωτοβουλία που διοργανώνεται από το μη κερδοσκοπικό Ελληνικό Ινστιτούτο Κυβερνοασφάλειας, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και έχει συμπεριληφθεί στις αναγνωρισμένες από την Ευρωπαϊκή Ένωση δράσεις του «Ευρωπαϊκού Μήνα Κυβερνοασφάλειας» https://cybersecuritymonth.eu/countries/greece/enhancing-cybersecurity-skills-and-capabilities-for-society.

Επίσης, υποστηρίζεται από σημαντικούς υποστηρικτές και συνεργάτες όπως οι: EY, Huawei, Microsoft, Unisystems, Εθνική Ομάδα Κυβερνοασφάλειας, ISC2 Hellenic Chapter, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, καθώς και από τον ευρωπαϊκό οργανισμό Women4 Cyber (Greek chapter).

Την επικοινωνιακή κάλυψη της δράσης υποστήριξαν οι οργανισμοί ενημέρωσης: Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Capital.gr, IT Security Professional, Netweek, ICT Plus και Techmail.

Περισσότερες πληροφορίες για το όραμα, για τις τρέχουσες αλλά και τις μελλοντικές δράσεις της πρωτοβουλίας “Cybersecurity for Society” είναι διαθέσιμες στο: https://cybersecurity4society.eu

You May Like This