Πιο ευαίσθητες στις αλλαγές που φέρνει η τεχνητή νοημοσύνη αποδεικνύονται οι θέσεις εργασίας, που καταλαμβάνονται από γυναίκες. Βάσει πρόσφατης έρευνας προκύπτει ότι 8 στις 10 εργαζόμενες γυναίκες (το 79%) απασχολούνται σε επαγγέλματα που είναι επιρρεπή σε αλλαγές, που αφορούν την τεχνητή νοημοσύνη και τον αυτοματισμό και άρα κινδυνεύουν περισσότερο να χάσουν τη δουλειά τους σε σύγκριση με τους άνδρες.
«Πολλές γυναίκες υπερ-συγκεντρώνονται σε διοικητικές θέσεις οι οποίες είναι από τις πρώτες που αυτοματοποιούνται και δεν έχουμε όλοι/όλες ισότιμη πρόσβαση στις νέες θέσεις που αναδύονται», τόνισε η Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια του Women On Top σε εκδήλωση του Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας με θέμα «Επιχειρηματικότητα με θετικό κοινωνικό πρόσημο».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, όπου συζητήθηκε το ιδιαίτερα επίκαιρο θέμα της τεχνητής νοημοσύνης και τις απειλές ή ευκαιρίες που δημιουργεί για να γεφυρωθεί το χάσμα στην αγορά εργασίας, η κυρία Κάσδαγλη εκτίμησε πως περίπου 40-160 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως θα πρέπει να αναζητήσουν νέες εργασίες σε πιο εντατικούς τομείς που θα εμφανιστούν λόγω τεχνητής νοημοσύνης.
«Οι τεχνολογικές εξελίξεις φέρνουν την εργασία πιο κοντά στα παραδοσιακά γυναικεία πρότυπα (ευέλικτη, διακεκομμένη και συλλογική εργασία) και αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχύσουμε την ισότητα», δήλωσε. Αναφέρθηκε επίσης «στον καθημερινό αποκλεισμό των γυναικών σε έναν τεχνολογικά εξελιγμένο χώρο εργασίας που δε δημιουργήθηκε μαζί τους» και επεσήμανε την ανάγκη η κοινωνία πολιτών να βοηθήσει τις γυναίκες να εξελίσσονται μαζί με την τεχνολογία ώστε να μην μείνουν πίσω.
Χρήση του Διαδικτύου
Στα έμφυλα στερεότυπα που εμείς οι ίδιοι δημιουργήσαμε ως κοινωνία αναφέρθηκε, στη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης η Μαρία Ζαρωτιάδου, Managing Director των Plan of Business και Plan Career. Η ίδια επικαλέστηκε στοιχεία της UNESCO, βάσει των οποίων το 2022 μόλις το 48,3% των γυναικών παγκοσμίως χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο, με το ποσοστό να είναι γύρω στο 80% στην Ευρώπη.
Επιπλέον, επεσήμανε πως μόλις το 0.5% των κοριτσιών επιλέγει τον τομέα των STEMS (Φυσικές Επιστήμες, Τεχνολογία, Επιστήμη των Μηχανικών και Μαθηματικά) ή την Πληροφορία των Τεχνολογιών (ICT), υποδεικνύοντας πως η πηγή του προβλήματος είναι η έλλειψη εμψύχωσης των κοριτσιών/γυναικών να ασχοληθούν με τον τομέα τεχνητής νοημοσύνης.
Συνεπώς, τόνισε τη σημασία δια βίου μάθησης και αναβάθμισης δεξιοτήτων ώστε να επωφεληθούμε όλοι. «Η γνώση θέλει εκπαίδευση για να μετατραπεί σε εργασιακή δεξιότητα», δήλωσε. Η κ. Ζαρωτιάδου παρέθεσε επίσης την εκτίμηση πως μέχρι το 2045 θα χαθούν 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως, μα θα δημιουργηθούν 97 εκατομμύρια νέες: «Στόχος μας είναι οι μισές να απασχολούν γυναίκες».
«Τα νεαρά κορίτσια χρειάζονται να δουν κάποιες γυναίκες σε θέσεις τεχνητής νοημοσύνης ώστε να βρουν κίνητρο να κυνηγήσουν αυτό το εργασιακό πεδίο», επεσήμανε από πλευράς της η Μαίη Ζαννή, συνιδρύτρια και πρόεδρος του Women Act.
Πηγή: https://www.sepe.gr/
Join the Conversation →