Η Google, η Meta, η Qualcomm, η Nothing, η Lenovo, η Opera και πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανακοινώσει μια συλλογική προσπάθεια να πιέσουν για «ανοικτά ψηφιακά οικοσυστήματα» σε κάτι που φαίνεται να είναι μια αιχμηρή κίνηση εναντίον της Apple (μέσω Reuters).
Η ομάδα, που αυτοαποκαλείται Συνασπισμός για Ανοικτά Ψηφιακά Οικοσυστήματα (CODE), επιδιώκει να ενθαρρύνει περισσότερες ανοιχτές πλατφόρμες και συστήματα στην Ευρώπη. Άλλα μέλη περιλαμβάνουν τη Motorola, την κινεζική μάρκα smartphone Honor, τη γαλλική start-up επαυξημένης πραγματικότητας Lynx και τη γερμανική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων Wire. Η Apple είναι αισθητά απούσα από τα μέλη του οργανισμού.
Η δημιουργία του CODE έρχεται ως απάντηση στους νέους κανόνες της ΕΕ, όπως ο Νόμος για τις Ψηφιακές Αγορές (DMA), ο οποίος ορίζει τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ως «gatekeepers» και τις υποχρεώνει να ανοίξουν τις διάφορες υπηρεσίες και πλατφόρμες τους σε άλλες εταιρείες και προγραμματιστές.
Το DMA αναμένεται να αναγκάσει την Apple να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του App Store, του FaceTime και του Siri στην Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Apple το επόμενο έτος θα υποχρεωθεί να επιτρέψει στους χρήστες να εγκαταστήσουν καταστήματα εφαρμογών τρίτων και εφαρμογές sideload, καθώς και να δώσει στους προγραμματιστές τη δυνατότητα να προωθήσουν τις προσφορές τους εκτός του App Store και να χρησιμοποιούν συστήματα πληρωμών τρίτων.
Η CODE σχεδιάζει να συνεργαστεί με εταιρείες, νομοθέτες και ακαδημαϊκούς για να προωθήσει το ψηφιακό άνοιγμα και να παρουσιάσει τρόπους για να επιτευχθεί αυτό στην Ευρώπη χρησιμοποιώντας το DMA και τη μελλοντική νομοθεσία της ΕΕ. Τα μέλη συζήτησαν πώς πρέπει να λειτουργούν τα ψηφιακά οικοσυστήματα στην Ευρώπη και τι επηρεάζει θετικά την ανταγωνιστικότητα και το άνοιγμα.
Ο οργανισμός στοχεύει να ανοίξει μεγάλα ψηφιακά οικοσυστήματα χρησιμοποιώντας τη διβιομηχανική συνεργασία για την προώθηση της απρόσκοπτης συνδεσιμότητας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των συστημάτων.
Ενώ εταιρείες όπως η Google και η Meta έχουν οριστεί επίσημα ως gatekeepers από την ΕΕ, όπως και η Apple, οι ανταγωνιστές προσπαθούν όλο και περισσότερο να χρησιμοποιήσουν τη νομοθεσία της ΕΕ για να προκαλέσουν σημαντικές αλλαγές στο οικοσύστημα της Apple.
Πηγή: https://appleworldhellas.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/12/2023)
Join the Conversation →