Ερευνητές του University of Michigan έκαναν μία νέα ανακάλυψη η οποία μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία ηλιακών πάνελ τα οποία θα είναι δύο έως τέσσερις φορές φθηνότερα από τα σημερινά.
Τα ηλιακά κελιά Perovskite, ενώ είναι περιβαλλοντικά πιο φιλικά από τα αντίστοιχα που βασίζονται στο πυρίτιο, έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής εξαιτίας της διάβρωσης από τη ζέστη, την υγρασία και τον αέρα. Για να βελτιώσουν την διάρκεια ζωής τους, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στο να αναγνωρίσουν τα μόρια που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη διάβρωση. Βρήκαν λοιπόν κάποια μόρια τα οποία όταν προστίθενται στους κρυστάλλους perovskite, αποτρέπουν τη δημιουργία ανωμαλιών, ενισχύοντας την αντοχή του υλικού.
Οι ερευνητές δημιούργησαν τρία πρόσθετα με διαφορετικά σχήματα και μεγέθη, με κάθε ένα να περιέχει παρόμοια χημικά συστατικά. Τα μόρια με μεγαλύτερη μάζα είχαν καλύτερη αλληλεπίδραση με τους κρυστάλλους perovskite, αποτρέποντας τη δημιουργία ατελειών. Διαπίστωσαν επίσης πως το μέγεθος και η διαμόρφωση των προσθέτων ήταν κρίσιμη.
Τα ογκώδη μόρια ήταν πιο αποτελεσματικά καθώς προκαλούσαν το σχηματισμό μεγαλύτερων κόκκων perovskite κατά την κατασκευή, που είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερη πυκνότητα και όρια του κόκκου, μειώνοντας τις περιοχές όπου οι ατέλειες μπορούν να προέλθουν.
Η ανακάλυψη ανοίγει το δρόμο για φθηνότερα και πιο ανθεκτικά ηλιακά πάνελ, ξεπερνώντας ίσως τη μέγιστη θεωρητική αποδοτικότητα των τωρινών ηλιακών κελιών.
Πηγή: https://unboxholics.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 30/1/2024)
Join the Conversation →