nowmag.gr

Νέα δυναμική αποκτά το πεδίο της έρευνας και ανάπτυξης στην Ελλάδα, με τη χρηματοδοτική στήριξη €119 εκατ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων προς έξι Ερευνητικά Κέντρα της χώρας. Πρόκειται για μεγαλύτερη επένδυση, που έγινε ποτέ σε ερευνητικές υποδομές στην Ελλάδα και αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στις προοπτικές της χώρας ως κόμβου παραγωγής τεχνολογικής καινοτομίας.

Οι προγραμματικές συμβάσεις για την αναβάθμιση και επέκταση των Ερευνητικών Κέντρων, που υπέγραψαν χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών με την ΕΤΕπ, προβλέπουν τη στήριξη του επενδυτικού προγράμματος με τη μορφή 25ετούς χαμηλότοκου δανείου.

Με αυτό τον τρόπο, καλύπτεται το 50% της επένδυσης για την αναβάθμιση και επέκταση των έξι Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, ενώ το υπόλοιπο ποσό Ερευνητικών Κέντρων θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η συμφωνία περιλαμβάνει την υποστήριξη της κατασκευής πολλαπλών ερευνητικών υποδομών, την αναβάθμιση και επέκταση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, καθώς και την προμήθεια υπερσύγχρονου τεχνολογικού, εργαστηριακού και επιστημονικού εξοπλισμού.

Τα 6 Ερευνητικά Κέντρα που θα επωφεληθούν από την συγκεκριμένη δράση, είναι: το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ» (ΕΚΕΒΕ Α. Φλέμινγκ), το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ), το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης «Αθηνά» και το Ίδρυμα Βιοϊατρικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ).

700 νέες θέσεις εργασίας

Παράλληλα με την αναβάθμιση των υποδομών των ανωτέρω Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, το επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ αναμένεται να αποφέρει νέες περισσότερες από 700 καλά αμειβόμενες και ποιοτικές θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Εξ αυτών οι 525 απευθύνονται σε ερευνητικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης.

Το γεγονός αυτό υπολογίζεται να συνεισφέρει και στην αντιστροφή του brain drain, καθώς νέοι ταλαντούχοι Έλληνες επιστήμονες, που είχαν αναζητήσει επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, θα έχουν πλέον την δυνατότητα να διεξάγουν υψηλού επιπέδου έρευνα στην χώρα τους, σε υπερσύγχρονες υποδομές με προδιαγραφές αντίστοιχες με αυτές του εξωτερικού.

Η εν λόγω σύμβαση σφραγίζει την προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η ενίσχυση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) “Δημόκριτος”, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο παρελθόν, καθώς και η συνεισφορά για την ίδρυση του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), μεταξύ άλλων δράσεων.

“Σήμερα είναι μια σπουδαία ημέρα για την Ελληνική ερευνητική κοινότητα, καθώς με τις συμβάσεις που υπογράφηκαν με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η πρόθεση και στόχευσή μας για την αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας. Αυτό αποτελεί πλέον προτεραιότητα για την Ελληνική Κυβέρνηση”, σχολίασε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This