nowmag.gr

Περισσότερες από 1,55 δισ. σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις θα είναι ενεργές, παγκοσμίως, στα τέλη της δεκαετίας. Τη μεγαλύτερη αύξηση συνδρομητών σταθερής ευρυζωνικότητας θα καταγράψουν έως το 2030 οι αναδυόμενες αγορές, στις οποίες η ζήτηση ευρυζωνικών συνδέσεων εξακολουθεί να αυξάνεται λόγω των μεγάλων και ταχέως αναπτυσσόμενων πληθυσμών και οικονομιών.

Τη μεγαλύτερη αύξηση συνδρομητών σταθερής ευρυζωνικότητας θα καταγράψουν έως το 2030 οι αναδυόμενες αγορές

Οι πιο ανεπτυγμένες οικονομίες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπου οι αγορές ευρυζωνικότητας φθάνουν σε κορεσμό, θα σημειώσουν τη βραδύτερη ανάπτυξη. Από την άλλη πλευρά, η υιοθέτηση σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στη Μέση Ανατολή, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική και τη Νότια και Ανατολική Ασία θα αυξηθεί με σημαντικούς ρυθμούς.

Όπως προκύπτει από σχετικό report της Point Topic, οι ταχύτεροι ρυθμοί αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων έως τα τέλη της δεκαετίας, θα σημειωθούν σε Μέση Ανατολή και Αφρική 49,4%, Λατινική Αμερική 37,1%, Νότια και Ανατολική Ασία 31,3%, Ανατολική Ευρώπη 18,5% και Ασία-Ειρηνικός 15,3%. Στις ώριμες αγορές της Βόρειας Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης, οι ρυθμοί αύξησης των ευρυζωνικών συνδέσεων θα είναι πιο υποτονικοί, 11% και 6,6%, αντίστοιχα.

 

Αναθεώρηση επί τα βελτίω

Η πρόβλεψη της Point Topic για 1,55 δισ. σταθερές ευρυζωνικές συνδέσεις έως τα τέλη του 2030 είναι αναθεωρημένη επί τα βελτίω κατά 7,5% σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση της εταιρείας ερευνών.

“Αυτό αντικατοπτρίζει υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση στην υιοθέτηση ευρυζωνικών συνδέσεων σε ορισμένες χώρες. Η προβλεπόμενη ανάπτυξη σε τόσο μεγάλες αγορές, όπως η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος και το Μεξικό, μεταξύ άλλων, θα έχει σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες προβλέψεις για αυτήν τη δεκαετία. Πρόκειται για αναδυόμενες χώρες, όπου υπάρχει μεγάλο περιθώριο για επέκταση της σταθερής ευρυζωνικής κάλυψης”, σχολιάζει σε σχετικό report της η εταιρεία.

Υποτονικά ΗΠΑ και Κίνα

Αντίθετα, για άλλες αγορές, οι προβλέψεις για την πορεία της ευρυζωνικότητας είναι πιο ήπιες. Για παράδειγμα, στην Κίνα αναμένεται στη διάρκεια της δεκαετίας αύξηση των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων κατά μόλις ανάπτυξη 26% (μεταξύ 2021 και 2030).

Κι αυτό δεδομένου ότι η αγορά σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων της χώρας είναι ήδη κορεσμένη, έχοντας φτάσει έχει φτάσει το ορόσημο του μισού δισεκατομμυρίου συνδρομητών το 2ο τρίμηνο του 2021. Επιπλέον, για την ώριμη αγορά των ΗΠΑ προβλέπεται αύξηση των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων κατά μόλις 12% έως το 2030.

Ένας από τους παράγοντες, που φρενάρει την πιο γρήγορη διείσδυση της σταθερής ευρυζωνικής αγοράς ανά τον πλανήτη, είναι το κόστος, που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την υιοθέτηση σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων. “Οι χώρες με υψηλές δυνατότητες ανάπτυξης θα πρέπει να κάνουν περισσότερα για να καταστήσουν την ευρυζωνικότητα πιο προσιτή σε μεγαλύτερο κοινό”, σχολιάζουν οι αναλυτές.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This