nowmag.gr

Το κορυφαίο στέλεχος της Meta, Nick Clegg, λέει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της τεχνητής νοημοσύνης είναι στην πραγματικότητα «αρκετά χαζά» και υποβαθμίζει το «hype που προηγείται της τεχνολογίας».

Οι απόψεις των ειδικών μπορεί να διίστανται για το κατά πόσο η υπερ-ευφυής τεχνητή νοημοσύνη θα είναι η πηγή της σωτηρίας ή της εξαφάνισης της ανθρωπότητας – αλλά σύμφωνα με ένα στέλεχος της Big Tech, η τεχνολογία δεν είναι ακόμη αρκετά έξυπνη για να είναι και τα δύο.

«Το hype έχει κατά κάποιο τρόπο ξεπεράσει την τεχνολογία», δήλωσε ο Nick Clegg, πρόεδρος παγκόσμιων υποθέσεων της Meta, μητρικής του Facebook και του Instagram, στην εκπομπή Today Programme του BBC την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι πολλές από τις προειδοποιήσεις για υπαρξιακές απειλές αφορούν μοντέλα που δεν υπάρχουν επί του παρόντος, τα λεγόμενα υπερ-ευφυή, υπερ-ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, δηλαδή το όραμα της τεχνητής νοημοσύνης όπου η τεχνητή νοημοσύνη αναπτύσσει κάποια αυτονομία και δράση και μπορεί να σκέφτεται μόνη της, μπορεί να αναπαράγει τον εαυτό της».

Η συνέντευξη του Clegg δόθηκε αφότου η Meta ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει δωρεάν στο κοινό το Llama 2, το δικό της μεγάλο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης. Ο διευθύνων σύμβουλος Mark Zuckerberg δήλωσε ότι η απόφαση -η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις κινήσεις άλλων μεγάλων παικτών, όπως η Google και το OpenAI– θα «ξεκλειδώσει περισσότερη πρόοδο», αν και οι επικριτές έχουν υποστηρίξει ότι το open sourcing τέτοιας τεχνολογίας την καθιστά διαθέσιμη σε κακόβουλος δρώντες.

Μεταξύ των επικριτών είναι και η δημιουργός του ChatGPT, OpenAI, η οποία έκανε στροφή 180 μοιρών στη δική της απόφαση για open sourcing τον Μάρτιο. Ο επικεφαλής επιστήμονας και συνιδρυτής της εταιρείας Ilya Sutskever χαρακτήρισε αργότερα την απόφαση να διαθέσει ελεύθερα την τεχνολογία μεγάλων γλωσσικών μοντέλων «λάθος» και «όχι σοφή».

Ο Clegg, ωστόσο, είπε την Τετάρτη ότι «μπορεί να ισχυριστεί άφοβα» ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα της Meta είναι «ασφαλέστερα από οποιοδήποτε άλλο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έχει γίνει ανοιχτού κώδικα».

Ο ίδιος δήλωσε στο BBC ότι τα τρέχοντα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, όπως το Llama 2, έχουν ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουν μέχρι να μπορέσουν ρεαλιστικά να θεωρηθούν οποιουδήποτε είδους απειλή.

«Τα μοντέλα όπου κάνουμε open-sourcing είναι πολύ, πολύ, πολύ μικρότερα από τις υπερ-ευφυείς μηχανές και στην πραγματικότητα, από πολλές απόψεις, είναι αρκετά χαζά», επεσήμανε ο Clegg -ο οποίος διετέλεσε αναπληρωτής πρωθυπουργός της Βρετανίας μεταξύ 2010 και 2015.

«Είναι στην πραγματικότητα τεράστιες βάσεις δεδομένων κειμένου, οι οποίες λειτουργούν σαν μεγάλα γιγαντιαία εργαλεία αυτόματης συμπλήρωσης», εξήγησε. «Μαντεύουν με μεγάλη ταχύτητα και προσπαθούν να εντοπίσουν μοτίβα σε δισεκατομμύρια παραμέτρους σε όλο το διαδίκτυο – κυριολεκτικά προσπαθούν να μαντέψουν την επόμενη λέξη ως απάντηση σε μια προτροπή που τους δίνετε. Δεν έχουν καθόλου έμφυτη αυτόνομη νοημοσύνη».

Με δισεκατομμύρια να επενδύονται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας αιχμής της τεχνητής νοημοσύνης, πολλοί κάνουν εικασίες για το πώς αυτή θα διαταράξει την καθημερινή μας ζωή – οδηγώντας σε προβλέψεις για θανατηφόρες μηχανές, εκκλήσεις για μεγαλύτερη εποπτεία της τεχνητής νοημοσύνης και την προσμονή ότι ο κόσμος θα δει σύντομα την αυγή μιας νέας εποχής της τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: https://www.fortunegreece.com/

You May Like This