Στον ορισμό της προβλεπόμενης, βάσει της νομοθεσίας, 9μελους επιτροπής που θα εξετάσει την ανάγκη αναπροσαρμογής των ορίων έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας προχώρησε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Η εναρμόνιση των ορίων της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στα διεθνώς ορισμένα αποτελεί πάγιο αίτημα των εταιριών κινητής τηλεφωνίας ως προϋπόθεση για την πλήρη αξιοποίηση του φάσματος συχνοτήτων 5G και τη μετάβαση σε πλήρως αυτόνομα 5G δίκτυα (5G Stand Alone – 5G SA).
Σήμερα τα όρια της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας είναι στο 70%, σε σχέση με τις διεθνείς οδηγίες και στο 60% όταν η κεραία είναι σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από την περίμετρο βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων.
Σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφεται από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου πρόεδρος της Επιτροπής ορίστηκε ο καθηγητής του Τομέα Εφαρμογών Φυσικής και Φυσικής Περιβάλλοντος του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μέλος του Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (SCHEER) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Θεόδωρος Σαμαράς.
Εννιαμελής επιτροπή
Τακτικά μέλη της επιτροπής ορίστηκαν οι:
Δημήτριος Κουτουνίδης υπάλληλος του Κλάδου Ειδικών Τεχνικών Επιστημόνων, Ειδικότητας Φυσικού Ραδιοηλεκτρολόγου της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.
Δημήτριος Βαρουράς, αντιπρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Όλγα Ουρλόγλου υπάλληλος του Τμήματος Υγειονομικής Διαχείρισης Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας.
Γεώργιος Γουρζουλίδης υπάλληλος του Τμήματος Κέντρου Έρευνας & Μετρήσεων Προσδιορισμού Βλαπτικών Παραγόντων για την ΥΑΕ της Διεύθυνσης Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Κωνσταντίνος Γιαβής υπάλληλος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αθανάσιος Παλιάτσος, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Εγκαταστάσεων/Διεύθυνσης Ασυρμάτων Επικοινωνιών Δικτύων Πέμπτης Γενιάς (5G) και Διαστήματος της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δημοσθένης Παναγωτάκος, Καθηγητής Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μέλος του Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks (SCHEER).
Έργο της ειδικής εννεαμελούς Επιτροπής ειδικότερα είναι α) η μελέτη και αξιολόγηση των ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης β) η συλλογή και η αξιολόγηση όλων των σχετικών ερευνών και της σχετικής βιβλιογραφίας, έχοντας λάβει υπόψη της τις ανάγκες για ασφαλή όρια έκθεσης, ειδικά για ευαίσθητους πληθυσμούς γ) η έκδοση πορίσματος σχετικά με την εναρμόνιση των ορίων έκθεσης και δ) η υποβολή προτάσεων για τροποποιήσεις στη νομοθεσία.
Η Επιτροπή δύναται να καλεί στις συνεδριάσεις της, καθώς και να συνεργάζεται με επιστήμονες του κλάδου των τηλεπικοινωνιών, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και πρόσωπα και φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα του εσωτερικού ή του εξωτερικού, που μπορούν να συμβάλλουν με την τεχνογνωσία και την εμπειρία τους στην αποτελεσματικότητα των εργασιών της.
Θα λειτουργήσει για έξι μήνες με δυνατότητα παράτασης με νεότερη απόφαση του αρμόδιου υπουργείου εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Join the Conversation →