Η Toyota ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μια τεχνολογική ανακάλυψη που θα της επιτρέψει να μειώσει στο μισό το βάρος, το μέγεθος και το κόστος των μπαταριών, εξέλιξη που θα μπορούσε να προαναγγείλει μια σημαντική πρόοδο για τα ηλεκτρικά οχήματα.
Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο ακολουθούσε ήδη ένα σχέδιο για την κυκλοφορία αυτοκινήτων με προηγμένες μπαταρίες στερεάς κατάστασης, οι οποίες προσφέρουν πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις υγρές μπαταρίες, μέχρι το 2025.
Την Τρίτη, η ιαπωνική εταιρεία δήλωσε ότι απλοποίησε την παραγωγή του υλικού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή τους, χαιρετίζοντας την ανακάλυψη ως ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός που θα μπορούσε να μειώσει δραματικά τους χρόνους φόρτισης και να αυξήσει την αυτονομία οδήγησης.
«Σε ότι αφορά τις υγρές μπαταρίες αλλά και τις στερεάς κατάστασης, στοχεύουμε να αλλάξουμε δραστικά την κατάσταση όπου οι σημερινές μπαταρίες είναι πολύ μεγάλες, βαριές και ακριβές», δήλωσε ο Keiji Kaita, πρόεδρος του κέντρου έρευνας και ανάπτυξης για την ουδετερότητα του άνθρακα της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Όσον αφορά τις δυνατότητες, θα επιδιώξουμε να μειώσουμε στο μισό όλους αυτούς τους παράγοντες».
Ο Ντέιβιντ Μπέιλι, καθηγητής οικονομικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι αν οι ισχυρισμοί της Toyota είναι βάσιμοι, θα μπορούσε να είναι μια στιγμή ορόσημο για το μέλλον των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. «Συχνά υπάρχουν ανακαλύψεις στο στάδιο του πρωτοτύπου, αλλά στη συνέχεια η μεταφορά του project στην παραγωγή είναι δύσκολη», ανέφερε. «Αν πρόκειται για πραγματική επανάσταση, θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα, να αποτελέσει το ιερό δισκοπότηρο των οχημάτων με μπαταρίες».
Ο Kaita της Toyota δήλωσε ότι η εταιρεία είχε αναπτύξει τρόπους για να κάνει τις μπαταρίες πιο ανθεκτικές και πιστεύει ότι θα μπορούσε να κατασκευάσει μια μπαταρία στερεάς κατάστασης με εμβέλεια 1.200 χιλιομέτρων (745 μίλια) που θα μπορούσε να φορτίζει σε 10 λεπτά ή λιγότερο.
Η εταιρεία αναμένει ότι θα είναι σε θέση να κατασκευάσει μπαταρίες στερεάς κατάστασης για χρήση σε ηλεκτρικά οχήματα ήδη από το 2027, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι πρώτοι ανέφεραν την ισχυριζόμενη ανακάλυψη της Toyota.
Οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης έχουν θεωρηθεί ευρέως ως μια πιθανή αλλαγή για τα ηλεκτρικά οχήματα, υποσχόμενες να μειώσουν τους χρόνους φόρτισης, να αυξήσουν τη χωρητικότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς που συνδέεται με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούν υγρό ηλεκτρολύτη.
Ωστόσο, οι μπαταρίες στερεάς κατάστασης ήταν συνήθως πιο δύσκολες και πιο δαπανηρές στην κατασκευή τους, περιορίζοντας την εμπορική τους εφαρμογή. Η Toyota δήλωσε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσε να απλοποιήσει τη διαδικασία παραγωγής, καθιστώντας δυνητικά τις μπαταρίες στερεάς κατάστασης ευκολότερες στην παραγωγή από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου.
Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία έχει θεωρηθεί ως κάτι σαν ουραγός σε σύγκριση με τους αντιπάλους της στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων. Τον Ιούνιο του περασμένου έτους ανακάλεσε 2.700 από τα πρώτα της ηλεκτρικά οχήματα λόγω ανησυχιών ότι οι τροχοί θα μπορούσαν να βγουν από τη θέση τους .
Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 10/7/2023)
Join the Conversation →