nowmag.gr

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Google συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός εθελοντικού συμφώνου για τους βασικούς κανόνες της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ).

Ο επικεφαλής επίτροπος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, Thierry Breton, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Google, Sundar Pinchai, για να συζητήσουν τη συμφωνία. Το σύμφωνο αποσκοπεί στη θέσπιση κατευθυντήριων γραμμών πριν από την επίσημη νομοθεσία, όπως ο προτεινόμενος κανονισμός της ΕΕ για την τεχνητή νοημοσύνη. Ο Breton ενθάρρυνε τα έθνη της ΕΕ και τους νομοθέτες να διευθετήσουν τις λεπτομέρειες μέχρι το τέλος του έτους.

Η ΕΕ έχει ιστορικό θέσπισης αυστηρών τεχνολογικών κανόνων, και αυτή η συμμαχία δίνει στην Google την ευκαιρία να παράσχει συμβουλές, αποφεύγοντας παράλληλα τα προβλήματα στην πορεία. Σε μια παρόμοια κίνηση, η επικεφαλής τεχνολογίας της ΕΕ Margrethe Vestager δήλωσε ότι η ομοσπονδία θα συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων για την τεχνητή νοημοσύνη. Ελπίζει ότι οι κυβερνήσεις και οι νομοθέτες της ΕΕ θα συμφωνήσουν σε ένα κοινό κείμενο για τη ρύθμιση μέχρι το τέλος του 2023.

Η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και φέρνει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς. Το ChatGPT της OpenAI είναι ένα παράδειγμα αυτής της τεχνολογίας που έχει εκτοξευθεί σε δημοτικότητα από την έναρξή της. Ωστόσο, η τεράστια δημοτικότητά της συνδυάζεται με εύλογους φόβους σχετικά με την ικανότητά της να ανατρέψει την κοινωνία. Οι γεννήτριες εικόνων μπορούν να παράγουν “φωτογραφίες” που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη και είναι όλο και πιο δύσκολο να διακριθούν από την πραγματικότητα, ενώ οι speech cloners μπορούν να μιμηθούν τις φωνές διάσημων καλλιτεχνών και δημόσιων προσώπων.

Παρά τις αδιαμφισβήτητες δυνατότητές της για δημιουργικότητα και παραγωγικότητα, η δημιουργική ΤΝ μπορεί να απειλήσει τα προς το ζην αμέτρητων δημιουργών περιεχομένου, ενώ παράλληλα εγκυμονεί νέους κινδύνους για την ασφάλεια και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αυξάνοντας την παραπληροφόρηση. Αν αφεθούν ανεξέλεγκτες, οι εταιρείες τείνουν να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους, ανεξάρτητα από το ανθρώπινο κόστος, και η δημιουργική ΤΝ είναι ένα εργαλείο που, σε συνδυασμό με κακόβουλους παράγοντες, θα μπορούσε να προκαλέσει ανυπολόγιστη παγκόσμια καταστροφή.

Η συμφωνία μεταξύ της Google και της Ευρωπαϊκή Επιτροπής αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτών των ανησυχιών με την ανάπτυξη ενός συμφώνου για την ΤΝ σε εθελοντική βάση πριν από τη νομική προθεσμία. Η Vestager υπογράμμισε ότι “χρειάζονται προστατευτικά κιγκλιδώματα” προκειμένου να αξιοποιηθεί στο έπακρο αυτή η τεχνολογία.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 29/5/2023)

You May Like This