nowmag.gr

Η Distance Technologies είναι μια φινλανδική νεοφυής εταιρεία που αναπτύσσει τεχνολογία μικτής πραγματικότητας σε επιφάνειες όπως παρμπρίζ αυτοκινήτου ή πιλοτήριο αεροπλάνου. Όπως έγινε γνωστό η εταιρεία έλαβε χρηματοδότηση συγκέντρωσε 10 εκατομμύρια ευρώ από την GV, τον βραχίονα επιχειρηματικών κεφαλαίων της Alphabet που είναι η μητρική εταιρεία της Google.

Η Distance, που εδρεύει στο Ελσίνκι, αναπτύσσει τεχνολογία που λέει ότι μπορεί να μετατρέψει οποιαδήποτε διαφανή επιφάνεια σε οθόνη επαυξημένης πραγματικότητας, επιτρέποντας στον χρήστη να δει τρισδιάστατα ψηφιακά αντικείμενα που επικαλύπτονται πάνω από την επιφάνεια που βλέπει.

Αυτό αποφεύγει την ανάγκη για οποιοδήποτε βαρύ υλικό, όπως ακουστικά μικτής πραγματικότητας ή γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας, τα οποία απαιτούν από τον χρήστη να χρησιμοποιήσει μια συσκευή (γυαλιά, κάσκα κ.α.) για να βυθιστεί στην εμπειρία.

«Ένα από τα μεγάλα εμπόδια για τη μικτή πραγματικότητα είναι ότι, όσο χρειάζεται να βάλεις κάτι στο κεφάλι σου, δεν θα είναι ποτέ αβίαστο ή κομψό ως λύση» λέει ο Ούρο Κοντόρι, Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής της Distance.

Κυνηγώντας τα μάτια

Το σύστημα της Distance χρησιμοποιεί τεχνολογία παρακολούθησης που προσδιορίζει πού κοιτάζει ο χρήστης και στη συνέχεια υπολογίζει το σωστό πεδίο φωτός για να ταιριάζει τα αντικείμενα που προβάλει στην επιφάνεια με τις ακριβείς θέσεις των ματιών του χρήστη.

Η λύση της Distance προσθέτει ένα σύνολο οπτικών στρωμάτων πάνω από τις περισσότερες οθόνες υγρών κρυστάλλων (LCD), οι οποίες επιτρέπουν στην τεχνολογία της να μεταδίδει μια εικόνα στα σημεία όπου εστιάζουν τα μάτια σας. Χρησιμοποιώντας αυτήν την τεχνική το σύστημα της Distance μπορεί να διαχωρίσει τα φωτεινά πεδία στο αριστερό και το δεξί σας μάτι, ενώ δημιουργεί επίσης ένα επιπλέον οπτικό στρώμα από κάτω που δημιουργεί υψηλή φωτεινότητα.

Η Distance λέει ότι το σύστημά της είναι ικανό για «άπειρο» βάθος pixel, που σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργήσει ένα οπτικό πεδίο σε φυσικό μέγεθος σε οποιοδήποτε περιβάλλον είτε πίσω από το τιμόνι ενός αυτοκινήτου είτε σε ένα πιλοτήριο μαχητικού αεροσκάφους F-18.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 1/10/2024)

You May Like This