Μετά από αλλεπάλληλες διαδικασίες, η Apple «χαλαρώνει» έναν κρίσιμο όρο του App Store που αποτελούσε επί μακρόν ενοχλητικό παράγοντα για τους προγραμματιστές.
Η εταιρεία θα επιτρέψει στους προγραμματιστές στις ΗΠΑ να συμπεριλάβουν συνδέσμους προς εξωτερικούς ιστότοπους για αγορές εντός εφαρμογής, σύμφωνα με τις αναθεωρημένες οδηγίες για τους προγραμματιστές, διατηρώντας όμως τη δυνατότητα χρέωσης μιας μεγάλης προμήθειας ακόμα και σ’ αυτή την περίπτωση.
Η τροποποίηση ακολουθεί την απόρριψη από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ της έφεσης για την επανεξέταση της απόφασης ενός κατώτερου δικαστηρίου που επέβαλε στην Apple να επιτρέπει στους προγραμματιστές να καθοδηγούν τους πελάτες σε εναλλακτικές επιλογές πληρωμής. Η προσαρμογή αυτή ισχύει μόνο για τις εφαρμογές iOS και iPadOS στα καταστήματα εφαρμογών των ΗΠΑ και οι προγραμματιστές εξακολουθούν να υποχρεούνται να καταβάλλουν τέλος για τις συναλλαγές εντός της εφαρμογής που δεν πραγματοποιούνται μέσω του App Store.
Παρά τους νέους κανονισμούς, η Apple φαίνεται να διατηρεί τον αυστηρό έλεγχο των πληρωμών κάτι που προκαλεί εντύπωση. Όπως αναφέρεται σε μια σελίδα υποστήριξης, οι προγραμματιστές πρέπει να λάβουν την έγκριση της Apple προτού χρησιμοποιήσουν το νέο σχετικό api που τους επιτρέπεται να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικές μεθόδους πληρωμής με ορισμένους προβλεπόμενους τρόπους. Για παράδειγμα, οι κατευθυντήριες γραμμές της Apple διευκρινίζουν ότι οι σύνδεσμοι μπορούν να εμφανίζονται σε ένα αpp μόνο μία φορά και πάντα σε “μία μόνο, αποκλειστική θέση”. Οι προγραμματιστές απαγορεύεται επίσης να χρησιμοποιούν αναδυόμενα παράθυρα εντός της εφαρμογής ή να αναφέρονται σε εξωτερικές πληρωμές στις περιγραφές τους στο App Store.
Η Apple απαιτεί πλέον επίσημα από τους προγραμματιστές να πληρώνουν προμήθεια για αγορές που πραγματοποιούνται εκτός του App Store της. Το ποσοστό προμήθειας είναι 12% για τους προγραμματιστές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα για μικρές επιχειρήσεις και 27% για προγραμματιστές μεγαλύτερων εταιρειών. Ωστόσο, όπως σημειώνει το 9to5Mac, η επιβολή αυτών των όρων μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για την εταιρεία.
Σε νομικά έγγραφα, η Apple υποστήριξε ότι η είσπραξη των προμηθειών θα ήταν “εξαιρετικά δύσκολη και, σε πολλές περιπτώσεις, αδύνατη”. Ωστόσο, στην επικοινωνία της με τους developers, η Apple επιμένει ότι πρέπει να υποβάλλουν μηνιαίες αναφορές, ακόμη και αν δεν έχουν διεκπεραιωθεί συναλλαγές, και διατηρεί το δικαίωμα να ελέγξει τα αρχεία τους.
Παρ’ όλα αυτά, αυτή η τροποποίηση αποτελεί μια αξιοσημείωτη παραχώρηση από την Apple, η οποία έχει συχνά επικριθεί από τους προγραμματιστές για τους κανόνες του App Store που μερικές φορές θεωρούνται σκληροί και αυθαίρετοι. Η απαγόρευση των προγραμματιστών να ενημερώνουν τους χρήστες για εναλλακτικές (και συχνά λιγότερο δαπανηρές) μεθόδους πληρωμής αποτέλεσε βασικό ζήτημα στη δίκη Epic κατά Apple το 2021. Μετά τη δίκη και μια επακόλουθη ομαδική αγωγή από προγραμματιστές, η Apple είχε ήδη χαλαρώσει ορισμένους από αυτούς τους κανόνες. Η εταιρεία επιτρέπει επίσης στις εφαρμογές γνωριμιών που αφορούν το App Store της Ολλανδίας να παρέχουν εναλλακτικές επιλογές πληρωμής.
Αρκετοί διακεκριμένοι προγραμματιστές, οι οποίοι είχαν συγκρουστεί στο παρελθόν με τις πολιτικές της Apple για το App Store, επέκριναν έντονα τις πρόσφατες αλλαγές της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Epic, Tim Sweeney, το χαρακτήρισε ως “κακόπιστο σχέδιο ‘συμμόρφωσης'” σε μια ανάρτηση στο X. Χαρακτήρισε την προμήθεια του 27% ως “μια κίνηση κατά του ανταγωνισμού” και υποστήριξε ότι “η Apple θα “προλάβει” τους εναλλακτικούς τρόπους πληρωμών εμφανίζοντας πρώτα τη δική της ‘οθόνη τρόμου’, σφοβίζοντας τους χρήστες και δημιουργώντας σημαντικό μειονέκτημα στους developer”. Δήλωσε επίσης ότι η Epic θα αμφισβητήσει αυτές τις αλλαγές στο περιφερειακό δικαστήριο.
Ο David Heinemeier Hansson, συνιδρυτής της εφαρμογής ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Hey, η οποία είχε δημόσια διαμάχη με την Apple για τις πολιτικές πληρωμών της, καυτηρίασε επίσης τις αλλαγές. Έγραψε στο X: “Η Apple πρόκειται να δηλητηριάσει τη μοναδική νίκη που εξασφάλισε η Epic στην αγωγή της τόσο άσχημα που κανείς δεν θα σκεφτεί ποτέ να τη χρησιμοποιήσει”.
Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 18/1/2024)
Join the Conversation →