nowmag.gr

Η Κίνα επιβάλλει από σήμερα περιορισμούς στις εξαγωγές δύο μετάλλων που είναι απαραίτητα για τους ημιαγωγούς και των οποίων είναι η κύρια παραγωγός, μια απόφαση που θεωρείται πως ελήφθη ως αντίποινα για τα μέτρα που έλαβε η Ουάσινγκτον σε βάρος του κινεζικού τεχνολογικού τομέα.

Η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν πολλαπλασίασε τους τελευταίους μήνες τα μέτρα για τον περιορισμό της πρόσβασης κινεζικών επιχειρήσεων στους πιο τελειοποιημένους ημιαγωγούς, επικαλούμενος την «εθνική ασφάλεια».

Η Κίνα, η οποία επιδιώκει να καταστεί αυτόνομη σε ό,τι αφορά τους ημιαγωγούς, εκτιμά πως τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να διατηρήσουν οι ΗΠΑ την πρωτοκαθεδρία τους σ’ αυτό τον τομέα.

Άκρως στρατηγικής σημασίας, οι μικροεπεξεργαστές είναι ουσιώδους σημασίας για την παραγωγή πολλών ηλεκτρονικών συσκευών, από τις μηχανές του καφέ μέχρι τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα και τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ είναι επίσης παρόντες σε διάφορα όπλα.

Σύμφωνα με μια οδηγία του υπουργείου Εμπορίου, οι κινέζοι εξαγωγείς γάλλιου και γερμάνιου οφείλουν στο εξής να παίρνουν άδεια για να εξάγουν.

Θα πρέπει να παρέχουν πληροφορίες για τον τελικό παραλήπτη και για το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα εν λόγω μέταλλα, διευκρινίζεται στο έγγραφο αυτό που εκδόθηκε τον Ιούλιο και τίθεται από σήμερα σε ισχύ.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 94% της παγκόσμιας παραγωγής γάλλιου, το οποίο είναι κυρίως παρόν στα ολοκληρωμένα κυκλώματα, τα LED και τα φωτοβολταϊκά πάνελ, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιοποιήθηκε φέτος.

Όσο για το γερμάνιο, απαραίτητο για τις οπτικές ίνες και τις συσκευές υπερύθρων, το 83% της παραγωγής του στοιχείου αυτού προέρχεται επίσης από την Κίνα.

Πρόκειται για ένα «ξεκάθαρο» μήνυμα «χωρίς αμφισημίες» το οποίο απευθύνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμά ο αναλυτής Τζέιμς Κένεντι του γραφείου συμβούλων ThREE Consulting. Προσθέτει ωστόσο πως πρόκειται για ένα μέτρο κυρίως πολιτικό που θα έχει περιορισμένη εμβέλεια.

«Έχει στόχο να προκαλέσει λίγη ζημιά» στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι ανάγκες τους σε γάλλιο και γερμάνιο είναι «μικρές» και μπορεί, αν χρειαστεί, να καλυφθούν από αλλού, αναφέρει ο Τζέιμς Κένεντι στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αντιθέτως, αν η Ουάσινγκτον «επιλέξει να συνεχίσει την κλιμάκωση, η επόμενη κινεζική απάντηση θα έχει συνέπειες», προειδοποιεί ο ειδικός, ο οποίος δεν αποκλείει την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές των σπάνιων γαιών, 17 μετάλλων που, χάρη στις ηλεκτρομαγνητικές ιδιότητές τους, έχουν ουσιώδη σημασία για τις τεχνολογίες αιχμής και θεωρούνται «στρατηγικής σημασίας».

Πηγή: https://www.fortunegreece.com/

You May Like This