Την ανακύκλωση προκρίνουν οι Έλληνες ως την καλύτερη λύση για τις ηλεκτρονικές συσκευές, που δεν χρησιμοποιούν πια, σε αντίθεση με άλλους λαούς του κόσμου, που προτιμούν την ανταλλαγή με κάποια άλλη συσκευή ή την επισκευή.
Η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη σε 19 χώρες συνολικά (ΗΠΑ, Καναδάς, Μεξικό, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Δανία, Ιταλία, Πολωνία, Σουηδία, Αυστραλία, Κίνα, Hong Kong, Ινδονησία, Ινδία, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) ως προς το ποσοστό του πληθυσμού, που κάνει χρήση υπηρεσιών ανακύκλωσης των ηλεκτρονικών συσκευών.
Στην ερώτηση “τι κάνετε με τις ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιείτε πια”, το 55% των Ελλήνων απαντά ότι κάνει χρήση κάποιας υπηρεσίας ανακύκλωσης. Το 15% απαντά ότι τις ανταλλάσσει με κάποια άλλη συσκευή ή τις αναβαθμίζει και το 7% ότι κάνει χρήση κάποιας υπηρεσίας επισκευής ή ανακαίνισης.
Στις ΗΠΑ, το 25% ανακυκλώνει τις μη χρησιμοποιούμενες ηλεκτρονικές συσκευές, το 22% τις ανταλλάσσει και το 6% τις επισκευάζει. Στη Μεγάλη Βρετανία, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 30%, 21% και 6%, στην Ιταλία 15%, 18% και 6%, ενώ στη Δανία – που βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά από την Ελλάδα – το 42% ανακυκλώνει, το 8% ανταλλάσσει και το 7% επισκευάζει τις ηλεκτρονικές συσκευές, που δεν χρησιμοποιεί.
Εναλλακτικές λύσεις
“Οι ηλεκτρονικές συσκευές, που δεν χρησιμοποιούνται, κυρίως αποθηκεύονται στο σπίτι ή χαρίζονται, ενώ παρατηρούνται διαφορές στους άλλους τρόπους διάθεσης μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων χωρών”, διαπιστώνει έρευνα της Focus Bari, που διεξήχθη παράλληλα σε άλλες 18 χώρες μέσω του δικτύου YouGov.
“Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση της τεχνολογίας έχει ωθήσει πολλούς ανθρώπους στην αναβάθμιση των ηλεκτρονικών συσκευώντους. Εξαιτίας αυτού, πολλοί έχουν βρει εναλλακτικές, όπως η ανακύκλωση των παλαιότερων ηλεκτρικών τους συσκευών, είτε η αγορά “refurbished” μοντέλων”, προσθέτει η σχετική έρευνα.
Refurbished συσκευές
Θετική διάθεση σημειώνεται τόσο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς, για αγορά “refurbished” συσκευών. Σήμερα 1 στους 3 Έλληνες (το 28%) έχει αγοράσει μια μεταχειρισμένη συσκευή, κατά κύριο λόγο ένα ανακαινισμένο κινητό τηλέφωνο, ενώ το 49% των καταναλωτών, που δεν έχει πει ακόμη το “ναι”, εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο αγοράς ενός smartphone αυτής της κατηγορίας.
Μάλιστα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση – μεταξύ 19 χωρών – στις αγορές μεταχειρισμένων συσκευών. Οι Βρετανοί (με 41%), οι Αμερικανοί (με 39%) και οι Καναδοί (με 38%) είναι πρωταθλητές στις αγορές μεταχειρισμένων συσκευών, κυρίως smartphones – γνωστών ως refurbished.
Σύμφωνα με την έρευνα της Focus Bari, το 30% των Ελλήνων απαντά ότι έχει πουλήσει κάποια ηλεκτρονική συσκευή, που δεν χρησιμοποιεί. Το αντίστοιχο ποσοστό σε χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία, είναι σχεδόν διπλάσιο και φτάνει στο 38%. Και στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό είναι πιο αυξημένο στις νεαρότερες ηλικίες, με τους Έλληνες 18 έως 24% ετών να δηλώνουν σε ποσοστό 22% ότι πουλάνε τις μη χρησιμοποιούμενες συσκευές.
Υπό προϋποθέσεις
Όλοι οι καταναλωτές φαίνεται να έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα τους ενθάρρυναν να αγοράσουν αναβαθμισμένα/ ανακαινισμένα/ανακυκλωμένα ηλεκτρονικά προϊόντα.
Το αν η συσκευή είναι σε άριστη κατάσταση (41%), αν διατίθεται από έναν αξιόπιστο πωλητή (41%), εάν έχει περάσει από αυστηρούς ελέγχους (39%) κι εάν έχει εγγύηση 1 έτους (επίσης 39%) είναι οι βασικές προϋποθέσεις, υπό τις οποίες οι Έλληνες χρήστες θα αγόραζαν μια μεταχειρισμένη συσκευή.
Πηγή: http://www.sepe.gr/
Join the Conversation →