Με πολλές επαφές, συνομιλίες και επιχειρηματικές συμφωνίες επέστρεψε στην Ελλάδα η εθνική αποστολή από το MWC Barcelona 2023, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις παγκοσμίως στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.
Η φετινή αποστολή ήταν η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στη συγκεκριμένη εκδήλωση και διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece), σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) και την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η φετινή ελληνική παρουσία συνδυάστηκε με τη συμπλήρωση 10 ετών από την πρώτη εθνική αποστολή στο MWC Barcelona, γνωστό στο παρελθόν ως Mobile World Congress (MWC), με το ελληνικό περίπτερο να είναι το μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, με συνολικό εμβαδόν 154 τ.μ.
Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν 44 ελληνικές καινοτόμες, τεχνολογικές εταιρείες, τα στελέχη των οποίων είχαν την ευκαιρία να έλθουν σε επαφή με πιθανούς πελάτες και συνεργάτες από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και με ενδιαφερόμενους επενδυτές. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επαφές οδήγησαν και σε αρχικές επιχειρηματικές συμφωνίες. Επίσης, στο πλαίσιο του MWC Barcelona, που διενεργήθηκε από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο Fira Gran Via της Βαρκελώνης, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τα μέλη άλλων εθνικών αποστολών, σε μία προσπάθεια ενίσχυσης των διμερών επαφών με χώρες από την ευρύτερη περιοχή.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα είχε παρουσία και στο 4YFN, το οποίο διεξήχθη παράλληλα στο ίδιο εκθεσιακό κέντρο και αποτελεί μία από τις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις για τον χώρο των startups τεχνολογίας, όπου συναντιούνται νεοφυείς επιχειρήσεις, εταιρείες καινοτομίας και επενδυτικά κεφάλαια από όλο τον κόσμο. Καταγράφηκε έντονο και ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά ταμεία για ευκαιρίες και δυνατότητες επενδύσεων σε late-stage τεχνολογικές startups της Ελλάδας, καθώς και σε μεγάλα έργα ψηφιακής υποδομής.
“Η ελληνική συμμετοχή στο MWC 2023 μας παρείχε την ευκαιρία να αναδείξουμε πόσο έχει αναπτυχθεί το ελληνικό οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας. Ας μην ξεχνάμε ότι το 2021 λογίσθηκε ως μία κομβική χρονιά για τις ελληνικές startup, αφού η χρηματοδότηση που άντλησαν, τριπλασιάστηκε, με 70 νεοφυείς επιχειρήσεις να λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από περίπου 85 διεθνείς επενδυτές. Ταυτόχρονα, η βελτίωση των δυνατοτήτων των σημερινών δικτύων με την ανάπτυξη του 5G και το εγχώριο ανθρώπινο δυναμικό, με το εξαιρετικά υψηλό αριθμό αποφοίτων STEM, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών λογισμικού και δεδομένων, ευνοεί την εξέλιξη νέων υπηρεσιών και εφαρμογών προς πολίτες και επιχειρήσεις σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως μεταφορές – κινητικότητα, υγεία, ενέργεια, εκπαίδευση, μεταποίηση, τουρισμός και πολιτισμό. Το MWC αποτελεί μία από τις καλύτερες πλατφόρμες για να προβάλλουμε την ψηφιακή μετάβαση που συντελείται στην Ελλάδα.» δήλωσε η Εντεταλμένη Σύμβουλος, και Μέλος του Δ.Σ. της Enterprise Greece, κα Μπέττυ Αλεξανδροπούλου.
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη φετινή παρουσία της Ελλάδας στο MWC Barcelona, καθώς επιτεύχθηκαν δύο στόχοι: ο πρώτος ήταν να δείξουμε την Ελλάδα της καινοτομίας και των δυνατοτήτων που προσφέρει και ο δεύτερος να βοηθήσουμε τις ελληνικές καινοτόμες επιχειρήσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τη δικτύωση τους, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημαντικό στοιχείο ήταν επίσης η ενεργός υποστήριξη πολλών επιχειρηματικών φορέων, που έδωσε περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια που έγινε», δήλωσε ο Γιώργος Μαρκατάτος, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΕΚΕΕ.
Η εθνική αποστολή στο MWC Barcelona 2023 είχε την υποστήριξη και την ενεργό συμμετοχή φορέων όπως το egg-EUROBANK, το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ», το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων «Elevate Greece», το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και η Θερμοκοιτίδα Επιχειρήσεων Αθήνας (ΘΕΑ), η HELEXPO BEYOND, το NBG Seeds της Εθνικής Τράπεζας, το Pleiades IoT Innovation Cluster, το Κέντρο Καινοτομίας iQnovus της Unisystems, καθώς και το επενδυτικό ταμείο Phaistos 5G Ventures. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ακόμη το ευρωπαϊκό δίκτυο PRAXI Network, η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), καθώς και η Ένωση Ελληνικών Εταιρειών Αναδυόμενων Τεχνολογιών (HETIA). Επιπλέον, την ελληνική αποστολή υποστήριξαν εταιρείες όπως οι Samsung Electronics Hellas και Vantage Towers.
Στη φετινή αποστολή, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν οι εταιρείες: Acromove, Akronic, Argo Semiconductors, Atlantis Consulting, Calpak, Dotsoft, Excelon Financial Services, Eyeonix, Finloup, Inaccel, Inteligg, iQNovus, M-Sensis, M-Stat, Megaventory, Mind the Hair, Mobics, MOBITO, Modulus, Novelcore, Optechain, Prisma Electronics, Probotek, Regate, Run4More, Safesize, Seavalley, Sigfox hellas, Tetragon, Traqbeat, Vertoyo, Yodiwo, 7Seas Innovation.
Enterprise Greece
Η Εταιρεία Enterprise Greece (Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.) είναι ο αρμόδιος εθνικός φορέας, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και την προώθηση των εξαγωγών, με στόχο να προβάλλει τη χώρα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό και να προωθεί τα ανταγωνιστικά εξαγωγικά προϊόντα και υπηρεσίες της Ελλάδας.
ΣΕΚΕΕ
Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Καινοτόμων Εφαρμογών Ελλάδος (ΣΕΚΕΕ) ιδρύθηκε το 2010 από 32 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας. Σήμερα εκπροσωπεί έναν δυναμικό κλάδο με περισσότερες από 75 εταιρείες, που απασχολούν περί τους 4.000 εργαζομένους, μεταξύ των οποίων 1.000 επιστήμονες υψηλής ακαδημαϊκής εκπαίδευσης. Οι δραστηριότητές τους εκτείνονται από την ανάπτυξη εφαρμογών, που απευθύνονται στους τελικούς χρήστες, και τις υπηρεσίες στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, μέχρι την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών επικοινωνίας, περιεχομένου και εφαρμογών, mobile marketing.
Join the Conversation →