nowmag.gr

Ανοδικά θα συνεχίσουν να κινούνται οι παγκόσμιες δαπάνες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με τον πλανήτη να επενδύει σχεδόν $4 τρισ. στην ψηφιοποίηση, με ορίζοντα το 2027. Μάλιστα, καθώς οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση, οι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό προβλέπεται να αυξηθούν σημαντικά, φθάνοντας ή και ξεπερνώντας ενδεχομένως τα δύο τρίτα όλων των δαπανών για Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) έως το 2027.

Συνολικά, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, οι ψηφιακές δαπάνες θα αυξάνονται για όλη την περίοδο μέχρι το 2027, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 16,2%. Σύμφωνα με νέο report της IDC, η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και το Generative AI (GenAI) είναι οι βασικοί καταλύτες, που θα συνεχίσουν να ωθούν προς τα πάνω τις δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Oι επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό θα ξεπεράσουν τα 2/3 όλων των δαπανών για ΤΠΕ έως το 2027

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι πλέον μια επένδυση που επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες, που θέλουν να είναι ανταγωνιστικές, θα συνεχίσουν να επενδύουν στην ψηφιακή οικονομία, προκειμένου να πρωτοστατήσουν”, αναφέρει η IDC.

“Σήμερα, οι δαπάνες για ψηφιακό μετασχηματισμό αντιπροσωπεύουν μια μεγαλύτερη αγορά, σε σύγκριση με το τμήμα των δαπανών για ΤΠΕ που δεν σχετίζονται με αυτόν. Οι ψηφιακές επιχειρηματικές επενδύσεις αυξάνονται ακόμη πιο γρήγορα με την έλευση του Generative AI, που έχει αντίκτυπο σε όλους τους κλάδους. Ωστόσο, οι ευκαιρίες ποικίλλουν σε διαφορετικούς κλάδους χώρους της αγοράς”, προσθέτει το report της IDC.

Πρωταγωνιστής ο κλάδος των τραπεζών

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών είναι αυτός που αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό, όσον αφορά τις επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό, τρέχοντας με CAGR 20,5% έως και το 2027. Οι τρεις περιπτώσεις χρήσης, που θα δουν αύξηση πολύ πάνω από τον μέσο ετήσιο ρυθμό, είναι η “επεξεργασία αξιώσεων με βάση την αυτοματοποίηση ρομποτικών διαδικασιών” με 35,1%, ακολουθούμενη από τις “χρηματοοικονομικές συμβουλές σε πραγματικό χρόνο” (29,5%) και την “ψηφιακή τραπεζική εμπειρία” (29,3%).

Αυτές οι περιπτώσεις χρήσης έχουν κάτι κοινό: Και οι τρεις απαιτούν μεγάλη ένταση δεδομένων και βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη, τη γενετική τεχνητή νοημοσύνη και τις τεχνολογίες δεδομένων και ανάλυσης.

“Η τεράστια πρόοδος, που κάνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο πεδίο της τεχνολογίας, τα μετατρέπει σε πιο αποτελεσματικούς και πιο πελατοκεντρικούς οργανισμούς, που μπορούν να ανταποκριθούν ταχύτερα στη μεταβαλλόμενη ζήτηση των πελατών και σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο μακροοικονομικό περιβάλλον”, τονίζει η IDC.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας, ο κλάδος, που θα δει τις μεγαλύτερες επενδύσεις ψηφιακού μετασχηματισμού έως το 2027, θα είναι οι “Διακριτές Κατασκευές” με παγκόσμιες δαπάνες σχεδόν μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων το 2024. Αυτές οι δαπάνες θα αυξηθούν σε περισσότερα από $700 δισ. το 2027.

Ο ρόλος της Κίνας

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές για τις δαπάνες ψηφιακού μετασχηματισμού, για το διάστημα έως το 2027, θα είναι η Λατινική Αμερική και η Κίνα, με CAGR 17,9% και 17,4%, αντίστοιχα.

“Η Κίνα εισέρχεται σε μια εποχή, όπου η τεχνητή νοημοσύνη είναι πανταχού παρούσα στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων. Υποστηριζόμενες από διάφορες φιλικές προς την ψηφιακή πολιτική στρατηγικές, οι κινεζικές εταιρείες επικεντρώνονται σε νέες μορφές παραγωγικότητας, αξιοποιώντας τεχνολογίες αιχμής για να προωθήσουν τη βιομηχανική πρόοδο, τη νοημοσύνη και τη βιωσιμότητα”, υπογραμμίζει η IDC στο report “Worldwide Digital Transformation Spending Guide”.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This