nowmag.gr

To θολό τοπίο γύρω από τους νόμους προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας και τα bot που σαρώνουν το διαδίκτυο για τη συλλογή δεδομένων περιπλέκει την όλη κατάσταση.

Η Perplexity AI, εταιρία η οποία συνδυάζει μηχανές αναζήτησης με μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, έχει έρθει αντιμέτωπη με κατηγορίες για την εφαρμογή αθέμιτων πρακτικών ως προς τον τρόπο που δραστηριοποιείται. Η εταιρία, στην οποία έχουν επενδύσει μεταξύ άλλων η Nvidia και ο Τζεφ Μπέζος, σχηματίζει λεπτομερείς απαντήσεις στα ερωτήματα που δέχεται χρησιμοποιώντας μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης είτε ανοιχτού κώδικα, είτε εμπορικά διαθέσιμα.

Τον Ιούνιο, το Forbes κατηγόρησε την Perplexity ότι υφάρπαξε άρθρο το οποίο είχε δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του, ενσωματώνοντάς το στη beta έκδοση της λειτουργίας Perplexity Pages. Αντίστοιχα, το Wired υποστήριξε ότι η Perplexity παράνομα συνέλεξε στοιχεία από την ιστοσελίδα του, καθώς και άλλες ιστοσελίδες, αδιαφορώντας για το πλαίσιο που ορίζει το Πρωτόκολλο Αποκλεισμού Ρομπότ. Το πρωτόκολλο αυτό είναι το πρότυπο που εφαρμόζεται από διάφορες ιστοσελίδες προκειμένου να καθιστούν σαφές ότι δεν επιθυμούν να αποκτούν πρόσβαση στο περιεχόμενό τους τα λεγόμενα web crawlers, δηλαδή bots που συλλέγουν διαρκώς πληροφορίες από το διαδίκτυο.

Από την πλευρά της, η Perplexity υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες, επισημαίνοντας ότι σέβεται τα αιτήματα των διαφόρων εκδοτών να μη συλλέγεται αυτόματα το περιεχόμενο που δημιουργούν, ενώ λειτουργεί εντός του πλαισίου που ορίζουν οι νόμοι περί δίκαιης χρήσης περιεχομένου προστατευόμενου από την πνευματική ιδιοκτησία. Η εταιρία υποστηρίζει ότι η δημιουργία της περίληψης ενός URL δεν είναι το ίδιο με το λεγόμενο crawling, καθώς απαντά σε ένα συγκεκριμένο αίτημα χρήστη και δεν συλλέγει αδιακρίτως δεδομένα.

Το Wired γνωστοποίησε ότι εντόπισε μηχανή συνδεδεμένη με την Perplexity να κινείται σε περιοχές ιστοσελίδων στις οποίες οι εκδότες δεν επιθυμούν να έχουν πρόσβαση τα διάφορα bot. Σε συνεργασία με το developer Ρομπ Νάιτ, το Wired θέλησε να επιβεβαιώσει το τι συνέβαινε, ζητώντας από την Perplexity να δημιουργήσει περιλήψεις συγκεκριμένων URL, οπότε διαπιστώθηκε ότι διεύθυνση IP η οποία συνδέεται με την Perplexity επισκέφτηκε τις επίμαχες ιστοσελίδες.

Εντωμεταξύ, οι κατηγορίες φτάνουν στο επίπεδο της λογοκλοπής. Το Wired ισχυρίζεται ότι η Perplexity υφάρπαξε το άρθρο στο οποίο η εταιρία καταγγελλόταν για αθέμιτη υφαρπαγή περιεχομένου. Για λογοκλοπή κατηγορεί την Perplexity και το Forbes, υποστηρίζοντας ότι υφάρπαξε το αποκλειστικό ρεπορτάζ σχετικά με το πρόγραμμα ανάπτυξης πολεμικών drones βασισμένων σε τεχνητή νοημοσύνη που εξελίσσει ο Έρικ Σμιντ, άλλοτε διευθύνων σύμβουλος της Google.

Ο Άρβιντ Σρίνιβας, διευθύνων σύμβουλος της Perplexity, απάντησε λέγοντας ότι η εταιρία θα φρόντιζε ώστε να παρατίθεται οι πηγές μιας απάντησης με σαφέστερο τρόπο στο μέλλον. Πάντως, η εταιρία σε γενικές γραμμές επιμένει ότι δικαιούται να χρησιμοποιεί αυτού του είδους το περιεχόμενο για τη δημιουργία περιλήψεων, στο πλαίσιο των νόμων περί δίκαιης χρήσης.

Την ίδια ώρα, νομικοί επισημαίνουν ότι η κατάσταση δεν είναι και τόσο απλή. Σε περίπτωση που μια τέτοια υπόθεση κατέληγε στα δικαστήρια, το ζήτημα προς εξέταση θα ήταν σε ποιο βαθμό χρησιμοποιούνται οι πρωτότυπες διατυπώσεις ή απλά οι ιδέες που περιγράφονται στα επίμαχα άρθρα και επίσης κατά πόσο η περίληψη θα συνέβαλε στην ανάγνωση του πρωτότυπου άρθρου.

Προκειμένου να προστατευτεί έναντι τυχόν προσφυγών και, ενδεχομένως, να κατευνάσει τους εκδότες, η Perplexity εξετάζει συμφωνίες διαμοιρασμού των διαφημιστικών εσόδων. Η εταιρία σχεδιάζει να συμπεριλάβει διαφημίσεις στις απαντήσεις των ερωτημάτων και να μοιράζεται τα έσοδα με τους εκδότες, το περιεχόμενο των οποίων παρατίθεται στις απαντήσεις.

Το ζήτημα που προέκυψε έρχεται να υπενθυμίσει τις συνεχιζόμενες εντάσεις μεταξύ των εταιριών τεχνητής νοημοσύνης και των δημιουργών περιεχομένου. Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται σε επίπεδο δημιουργίας περιλήψεων και αξιοποίησης υφιστάμενου περιεχομένου, εκφράζονται ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη επίδραση που θα είχε αυτό στη δυνατότητα των εκδοτών να εκμεταλλεύονται εμπορικά το έργο τους. Η κατάσταση όπως διαμορφώνεται τώρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε περιορισμό της δημιουργίας πρωτότυπου περιεχομένου, εν δυνάμει υποχρεώνοντας τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να βασίζονται όλο και περισσότερο σε συνθετικά δεδομένα, εξέλιξη που θα μπορούσε να εισαγάγει μεροληπτικές προσεγγίσεις και ανακρίβειες στο υλικό από όπου εξάγονται οι απαντήσεις στα ερωτήματα των χρηστών.

Η όλη κατάσταση με την Perplexity αναδεικνύει τις σύνθετες προκλήσεις στις οποίες καλείται να δώσει απαντήσεις η βιομηχανία τεχνητής νοημοσύνης, οι δημιουργοί περιεχομένων αλλά και οι ρυθμιστικές αρχές, καθώς όλοι από τη σκοπιά τους επιχειρούν να κινηθούν σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο ως προς τη χρήση και τη διανομή των πληροφοριών, στην εποχή της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης.

Πηγή: https://www.insomnia.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 4/7/2024)

You May Like This