H ΕΕΤΤ προχώρησε στην αναγνώριση της ιδιότητας της «αξιόπιστης πηγής επισήμανσης παράνομου περιεχομένου» (“trusted flagger”) με τριετή διάρκεια στους φορείς FactReview και Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας – Safeline, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act- DSA), η οποία έχει ως στόχο την προστασία των χρηστών ενδιάμεσων ψηφιακών υπηρεσιών από παράνομο/επιβλαβές περιεχόμενο (π.χ. παιδική πορνογραφία ή τρομοκρατικό περιεχόμενο), θωρακίζοντας αποτελεσματικότερα τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στο Διαδίκτυο.
Πιο συγκεκριμένα, η ιδιότητα της «αξιόπιστης πηγής επισήμανσης παράνομου περιεχομένου» αναγνωρίζεται σε φορείς που είναι ειδικοί στον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου στο Διαδίκτυο και στην υποβολή ειδοποιήσεων στις επιγραμμικές (διαδικτυακές) πλατφόρμες. Προκειμένου να αναγνωριστεί η ιδιότητα “trusted flagger”, θα πρέπει ο φορέας να χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερη εμπειρογνωσία και ικανότητα για την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την αναφορά παράνομου περιεχομένου, να διαθέτει ανεξαρτησία από κάθε πάροχο επιγραμμικών πλατφορμών και να επιδεικνύει επιμέλεια, ακρίβεια και αντικειμενικότητα κατά τον εντοπισμό παράνομου περιεχομένου και την υποβολή ειδοποιήσεων στους παρόχους πλατφορμών. Οι ειδοποιήσεις που υποβάλλονται από “trusted flaggers” πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα από τις πλατφόρμες, καθώς αναμένεται να είναι πιο ακριβείς από τις ειδοποιήσεις που υποβάλλονται από τους άλλους χρήστες των υπηρεσιών.
Σημειώνεται ότι η ΕΕΤΤ έχει οριστεί Συντονιστής Ψηφιακών Υπηρεσιών για την Ελλάδα και έχει αναλάβει την αρμοδιότητα να αναγνωρίζει φορείς ως “trusted flaggers” και να ελέγχει την πλήρωση των απαιτούμενων προϋποθέσεων.
Join the Conversation →