nowmag.gr

Καθώς τα ψηφιακά τοπία μεταμορφώνονται και επεκτείνονται, οι προκλήσεις στον κυβερνοχώρο εντείνονται. Η συγχώνευση της ψηφιακής προόδου, η υιοθέτηση υβριδικών χώρων εργασίας και η μετάβαση σε λειτουργίες που βασίζονται στο cloud όχι μόνο διευρύνουν το πεδίο για τις απειλές, αλλά και εκθέτουν σε αυξημένους κινδύνους συνδυαστικών επιθέσεων. Με γνώμονα αυτές τις αλλαγές, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου προτιμούν πιο σύνθετες μεθόδους, παρακάμπτοντας πολλά καθιερωμένα πρωτόκολλα ασφαλείας. Αυτοί οι αντίπαλοι υφαίνουν τώρα επιδέξια τις κακόβουλες προσπάθειές τους, εκμεταλλευόμενοι τα τρωτά σημεία αυτών των ολοένα και πιο εκτεθειμένων ψηφιακών εδαφών.

  Το Phishing είναι ο υπ’ αριθμόν ένα φορέας επίθεσης σήμερα, χρησιμοποιώντας τη μεγαλύτερη ευπάθεια ενός οργανισμού -τους χρήστες- για να κάνει μια αρχική παραβίαση σε μια συσκευή, μια εφαρμογή Ιστού ή μια πλατφόρμα Software as a Service (SaaS). Νέες απειλές εμφανίζονται από τις στάχτες παλαιότερων γνωστών επιθέσεων, προσπαθώντας να πείσουν τους χρήστες να πατήσουν κάποιον κακόβουλο σύνδεσμο μέσω emails ή άλλες πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων, σε μια προσπάθεια να διαταράξουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων και να επωφεληθούν. Από εκεί, μπορούν να εξαπλωθούν ελεύθερα σε όλο το δίκτυο αναζητώντας πιο δελεαστικούς στόχους. Καθώς οι τεχνικές κυβερνοασφάλειας εξελίσσονται, οι ομάδες ασφαλείας βρίσκονται σε αμυντική θέση, προσαρμόζοντας διαρκώς τα εργαλεία τους για να παραμένουν αποτελεσματικές. Αυτή η δυναμική δημιουργεί έναν αέναο κύκλο όπου οι αμυντικές στρατηγικές ενημερώνονται συνεχώς για να ταιριάζουν με τις διαρκώς προωθούμενες τακτικές αυτών των αντιπάλων.

  Είναι σαφές ότι χρειάζεται μια νέα στρατηγική κυβερνοασφάλειας—μια προσέγγιση που κλείνει το χάσμα και δίνει στις ομάδες ασφαλείας την ευελιξία που χρειάζονται για να αντιδρούν σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται επαρκώς στις προκλήσεις του σήμερα γρήγορα και αποτελεσματικά με ελάχιστο αντίκτυπο στην επιχείρηση .

Οι περιορισμοί των συμβατικών προσεγγίσεων κυβερνοασφάλειας

  Οι λύσεις κυβερνοασφάλειας του παρελθόντος δημιουργήθηκαν βάσει ξεπερασμένων πια αναγκών. Βασίζονται σε κανόνες και αντιδρούν, χρησιμοποιώντας γνωστές υπογραφές απειλών για τον εντοπισμό ανώμαλης συμπεριφοράς. Στη συνέχεια, οι αναλυτές ασφαλείας πρέπει να αναλύσουν με μη αυτόματο τρόπο έναν μεγάλο όγκο ειδοποιήσεων – με πολλά false positives – για να προσδιορίσουν τι είναι σημαντικό και να βρουν μια λύση. Σε ένα περιβάλλον overwhelming, η προσοχή στην λεπτομέρεια είναι δύσκολη, και η ποιότητα των υπηρεσιών υποβαθμίζεται, καθιστώντας ευκολότερο για τους παράγοντες απειλών να βρουν περισσότερες ευπάθειες στην υποδομή – δημιουργώντας ένα ατελείωτο αποτέλεσμα χιονοστιβάδας που γίνεται όλο και χειρότερο . Τα ξεπερασμένα εργαλεία και λύσεις που στερούνται εξειδίκευσης έχουν οδηγήσει σε ένα σημαντικό κενό ασφαλείας που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι οργανισμοί.

Εφαρμογή μιας Προσαρμοστικής Στρατηγικής Κυβερνοασφάλειας

  Μιλώντας για προσαρμοστική ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εννοούμε λύσεις που αυτοματοποιούν την διαρκή παρακολούθηση των εξελίξεων και ενσωματώνουν άμεσα τεχνολογίες που μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στις σύγχρονες ανάγκες χωρίς να δημιουργούν προβλήματα λειτουργικότητας στους διαχειριστές. Η εύχρηστη παροχή πληροφορίας με εφαρμόσιμες συστάσεις για γρήγορη και αποτελεσματική αποκατάσταση μπορεί να διαφοροποιήσει σημαντικά την ποιότητα των υπηρεσιών των ομάδων. Αυτή η νέα, προληπτική προσέγγιση μπορεί να εφαρμοστεί και να διαχειρίζεται κεντρικά με εντοπισμό και απόκριση δικτύου (NDR), αλλά και όλων των στοιχείων της υποδομής που δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση client, με εργαλεία XDR.

  1. Πρόληψη

  Οποιαδήποτε στρατηγική πρόληψης πρέπει να ξεκινά με την εκπαίδευση. Οι χρήστες είναι από τις μεγαλύτερες ευπάθειες των οργανισμών, επομένως ποτέ δεν είναι αρκετή η εκπαίδευση σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Βεβαιωθείτε ότι οι χρήστες γνωρίζουν τι συνιστά επικίνδυνη συμπεριφορά και πώς τα κλικ τους μπορούν να επηρεάσουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Από την άποψη της ομάδας ασφαλείας, η αποτελεσματικότητα σε κλίμακα είναι κρίσιμη. Η αυτοματοποίηση βασικών εργασιών πρόληψης, όπως η αξιολόγηση κινδύνου, είναι πολύ σημαντική για την αποτροπή burn out των ομάδων από την διαχείριση false positives. Είναι επίσης σημαντικό να εστιάσετε σε απειλές ή τρωτά σημεία που επηρεάζουν τον δικό σας οργανισμό ή τον κλάδο σας, επιλέγοντας λύσεις που μπορούν να προσφέρουν την εξειδίκευση στις δικές σας ανάγκες. Για παράδειγμα, ένα εργαλείο DLP που έχει σχεδιαστεί για την ανίχνευση προσωπικών δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι πολύ χρήσιμο για έναν πωλητή λιανικής, αλλά ένα εργαλείο που προσδιορίζει τα στοιχεία πιστωτικής κάρτας ή άλλες πληροφορίες κάρτας πληρωμής (PCI), είναι. Επιλέξτε λύσεις που μπορούν να ακολουθούν το πλάνο ανάπτυξης της επιχείρησής σας και ανταποκρίνονται στα resources της ομάδας που τις διαχειρίζεται.

  • Προστασία

  Η προστασία βασίζεται σε μια επιτυχημένη στρατηγική πρόληψης με τη διατήρηση της καλής λειτουργίας και της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο. Εργαλεία όπως το anti-malware και η ασφάλεια email προστατεύουν συσκευές, servers και τερματικά σε on premise ή υβριδικές εγκαταστάσει από κακόβουλες απειλές. Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα εργαλεία σας δεν είναι ξεπερασμένες λύσεις έναντι των σύγχρονων απειλών. Χρησιμοποιήστε την τεχνητή νοημοσύνη και το Machine Learning (AI/ML) στον εντοπισμό ανωμαλιών για να εντοπίσετε και να σταματήσετε εγκαίρως απόπειρες παραβιάσεων. Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης μοντέλων για συγκεκριμένο πλαίσιο κλάδου ή οργανισμού.

  • Απόκριση

  Όλες οι επενδύσεις πρόληψης και προστασίας που μπορείτε να κάνετε, χάνουν σημαντικά την αξία τους αν δεν παρέχουν πληροφορίες για την αποκατάσταση του προβλήματος και τη γρήγορη επαναφορά. Μια καλή στρατηγική απόκρισης, βοηθά στον εντοπισμό και τη συσχέτιση της συμπεριφοράς γύρω από τις σχετιζόμενες επιφάνειες επίθεσης, παρέχοντας πολύτιμο πλαίσιο που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αναλυτές ασφαλείας για να σταματήσουν μια επίθεση σε εξέλιξη, να μετριάσουν τον αντίκτυπο και να αποτρέψουν να ξανασυμβεί στο μέλλον. Και πάλι, η αυτοματοποίηση είναι το κλειδί, όταν ο χρόνος κοστίζει. Μια λύση που επιλύει αυτόματα ζητήματα ή παρέχει μια οδό για άμεση δράση είναι καταλληλότερη για τη μείωση του χρόνου επίλυσης και τον μετριασμό του επιχειρηματικού αντίκτυπου.

Συνοψίζοντας

  Οι σημερινές απειλές εξελίσσονται συνεχώς με τρόπους που τους επιτρέπουν να αποφεύγουν τους παραδοσιακούς μηχανισμούς άμυνας. Οι οργανισμοί χρειάζονται μια προσαρμοστική στρατηγική κυβερνοασφάλειας που τους βοηθά να εντοπίζουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες απειλές και να ανταποκρίνονται επαρκώς το δυνατόν γρηγορότερα για να μετριάσουν τον επιχειρηματικό αντίκτυπο. Μια πολυεπίπεδη προσέγγιση είναι απαραίτητη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στην κυβερνοασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει αυστηρή εκπαίδευση των χρηστών για τη βελτίωση της πρόληψης, αξιοποίηση προηγμένων εργαλείων προστασίας και επάρκεια πόρων. Οι στρατηγικές απόκρισης πρέπει να είναι ευέλικτες και αυτοματοποιημένες, παρέχοντας ταχεία δράση για την επίλυση προβλημάτων και την ελαχιστοποίηση του χρόνου διακοπής λειτουργίας.  Συνοψίζοντας, το κλειδί για μια ισχυρή άμυνα στον κυβερνοχώρο βρίσκεται στην προσαρμοστικότητα και την περιεκτικότητά της. Ενημερωθείτε πώς η εταιρική πλατφόρμα της Bitdefender μπορεί να βοηθήσει να εφαρμόσετε μια ισχυρή στρατηγική.

Πηγή: https://bitdefender.gr/

You May Like This