nowmag.gr

To δρόμο που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες η «βαριά» βιομηχανία του τεχνολογικού τομέα φαίνεται ότι ετοιμάζεται να εισέλθει και η Microsoft απολύοντας χιλιάδες εργαζομένους της. Τα αμερικανικά μίντια δημοσιεύουν ρεπορτάζ σύμφωνα με τα οποία ο γίγαντας του λογισμικού θα ανακοινώσει μέχρι τα τέλη του μήνα έντεκα χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων. Έντεκα χιλιάδες απολύσεις είχε κάνει τον περασμένο Νοέμβριο και η Metα, η μητρική εταιρεία του Facebook.

Όπως σχεδόν το σύνολο των μεγάλων και όχι μόνο εταιρειών του τεχνολογικού τομέα έτσι και η Microsoft είχε προχωρήσει στη διάρκεια της πανδημίας σε μαζικές προσλήψεις ακολουθώντας τότε την εκρηκτική άνοδο του κύκλου εργασιών και γενικότερα του ευνοϊκού κλίματος που υπήρχε στον τεχνολογικό κλάδο. Η Microsoft προσέλαβε στη διάρκεια της πανδημίας 55 χιλιάδες εργαζομένους ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων στην εταιρεία σε 220 χιλιάδες.

Σε αντίθεση όμως με άλλες εταιρείες όπως η Metα, που μετά την λήξη των περιοριστικών μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα είδαν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο και τα γενικότερα οικονομικά τους μεγέθη να κάνουν βουτιά η Microsoft δεν αντιμετώπισε τέτοιου είδους προβλήματα και οι απολύσεις θα γίνουν ως προληπτικό μέτρο προστασίας από την οικονομική κρίση που οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα κάνει την εμφάνιση της το προσεχές διάστημα. Οι απολύσεις αυτές αναμένεται να έχουν σοβαρές επιπτώσεις σε διάφορα τμήματα της Microsoft χωρίς να είναι ακόμη σαφές ποιες από τις δραστηριότητες της εταιρείας θα πληγούν περισσότερο και τι αντίκτυπο θα έχουν στα προϊόντα της.

Ανάλογη πολιτική προληπτικής προστασίας χωρίς να αντιμετωπίζει ακόμη τουλάχιστον έντονη οικονομική πίεση αναμένεται να ακολουθήσει και η Amazon με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες να κάνουν λόγο για περίπου 18 χιλιάδες απολύσεις που προτίθεται να κάνει συνολικά ο διαδικτυακός εμπορικός κολοσσός. Η Apple αναμένεται να προχωρήσει και αυτή σύντομα σε μαζικές απολύσεις εξαιτίας της απώλειας της χρηματιστηριακής της αξίας κατά περίπου ένα τρισ. δολάρια τους τελευταίους μήνες.

Είναι πάντως ένα ενδιαφέρον ζήτημα προς συζήτηση το πώς παρά τις στρατιές των κάθε είδους συμβούλων και υψηλόβαθμων στελεχών που έχουν όλες αυτές οι μεγάλες εταιρείες καμία από αυτές δεν προέβλεψε ότι η άνοδος της πανδημίας ήταν εφήμερη και μετά τη λήξη της θα αντιμετώπιζαν τις επιπτώσεις της έστω και λίγο καθυστερημένα σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά και οικονομία και όλες αποφάσισαν να επενδύσουν σε ανθρώπινο δυναμικό το οποίο υποχρεώνονται τώρα να απομακρύνουν.

Πηγή: https://www.naftemporiki.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 19/1/2023)

You May Like This