Το διαδίκτυο κατακλύζεται από επιθέσεις που απειλούν την ιδιωτική ζωή των χρηστών. Η ενημέρωση των χρηστών για τις επιθέσεις και τους κινδύνους του κυβερνοχώρου, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ασφάλειά τους αλλά και στην αποφυγή των συγκεκριμένων απειλών. Πλέον, η ψηφιακή ταυτότητα έχει μεγάλη σημασία και είναι αρκετά ευάλωτη στην κατάχρηση και την υποκλοπή από τους εγκληματίες. Ποια δεδομένα, όμως, κινδυνεύουν:
- Ευαίσθητα δεδομένα που περιλαμβάνουν το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον αριθμό τηλεφώνου, τους κωδικούς πρόσβασης, τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, στοιχεία παιδιών κ.ά.
- Δεδομένα πληρωμών που περιλαμβάνουν τους αριθμούς πιστωτικών καρτών, τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών αλλά και τους κωδικούς πρόσβασης
- Δεδομένα και πληροφορίες υγείας π.χ. ιατρικό ιστορικό, δεδομένα ασφάλισης υγείας
- Δεδομένα προτιμήσεων : Ηλεκτρονικές αγορές, επισκέψεις σε ιστότοπους, αναζητήσεις, κοινωνικά δίκτυα κ.α.
Πώς να ενισχύσετε την ψηφιακή σας ασφάλεια
Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν τις ανάγκες τους σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής αλλά και της ταυτότητάς τους. Γι’ αυτό, λοιπόν, τον λόγο πρέπει να προσδιορίσουν τους φορείς και τις απειλές από τις οποίες κινδυνεύουν. Δεν είναι όμως εύκολο για πολλούς να αντιληφθούν τους κινδύνους, καθώς δεν υπάρχει η γνώση. Μια βασική αρχή που θα μπορούσε να βοηθήσει όλους τους χρήστες ανεξάρτητα από το επίπεδο εξοικείωσης με τις δυνατότητες και τις παγίδες του διαδικτύου, είναι να είναι καχύποπτοι, και προσεκτικοί με τις λεπτομέρειες. Η Bitdefender, Παγκόσμιος Ηγέτης στον χώρο του cyber security, προτείνει ορισμένα βήματα που μπορεί κανείς ν’ ακολουθήσει για την προστασία του.
Καθορισμός περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να προστατέψετε
Όλοι οι ηλεκτρονικοί λογαριασμοί σας περιέχουν πολύτιμες πληροφορίες και δεδομένα. Οφείλετε να γνωρίζετε τον όγκο τους και τι ακριβώς περιέχουν, ώστε να καθορίσετε ποιοι μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά και να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους, όπως : διαπιστευτήρια εισόδου (2FA), τακτική αλλαγή και επιλογή ισχυρών κωδικών, αποφυγή διασύνδεσης των emails ή των λογαριασμών από κοινωνικά δίκτυα σε πολλές πλατφόρμες, καθώς η παραβίαση από ένα σημείο θα σημάνει αυτόματα παραβίαση σε ότι βρίσκεται συνδεδεμένο εκεί. Αποφυγή αποθήκευσης των κωδικών στους browsers κτλ.
Εντοπισμός πιθανών απειλών στις συσκευές σας
Αποφεύγετε να αφήνετε τις συσκευές σας ξεκλείδωτες σε κοινή θέα και κυρίως χωρίς την παρουσία σας. Αποφεύγετε να συνδέεστε σε δημόσια και μη ασφαλή δίκτυα χωρίς ισχυρή προστασία στην συσκευή σας. Να είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα από άγνωστους παραλήπτες, με τηλεφωνικές κλήσεις από χώρες που δεν έχετε επαφές καθώς και με εφαρμογές που δεν έχει ελεγχθεί η ασφάλειά τους. Να ελέγχετε τακτικά μήπως διακρίνετε κάποια ύποπτη κίνηση στους λογαριασμούς και τις συσκευές σας.
Καθορισμός πιθανότητας απειλών
Ένα λάθος που κάνουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι πιστεύουν πως δεν κινδυνεύουν από τις επιθέσεις του κυβερνοχώρου και δεν αποτελούν στόχο των εγκληματιών. Εάν είστε ενεργός ψηφιακός χρήστης, τα δεδομένα σας μπορούν να εκτεθούν σε τρίτους ακόμα και αν δεν το προκαλέσατε εσείς.
Παραβίαση ψηφιακής ταυτότητας και συνέπειες
Στην περίπτωση που τα δεδομένα σας γίνουν στόχος και παραβιαστούν ή πέσετε θύμα διαρροής δεδομένων από επίθεση σε τρίτο, οι εγκληματίες μπορούν να εκθέσουν τα περιουσιακά σας στοιχεία και όχι μόνο. Με την γνώση αυτού, πρέπει να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία σας.
Τι πρέπει να κάνετε:
- Μείωση του όγκου των πληροφοριών που κοινοποιείτε στο διαδίκτυο
- Αποφυγή λήψης αρχείων που δεν είναι από επαληθευμένες και έμπιστες πηγές
- Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης
- Ενημέρωση συσκευών και λογισμικών
- Συχνή παρακολούθηση διαρροής δεδομένων
- Χρήση λύσεων ασφαλείας για την αποτροπή των απειλών και των επιθέσεων
Η Bitdefender, με όραμα έναν ασφαλή κυβερνοχώρο όπου οι χρήστες θα μπορούν να πραγματοποιούν τις εργασίες τους χωρίς να κινδυνεύουν,, σχεδίασε λύσεις που στοχεύουν στην μέγιστη προστασία των δεδομένων. Ορισμένες λύσεις που προστατεύουν το ψηφιακό αποτύπωμα και τα δεδομένα σας είναι :
Join the Conversation →