nowmag.gr

Σε αντίθεση με τη Google που επιτρέπει το sideloading σε συσκευές Android, η Apple ήταν πάντα αντίθετη στο sideloading και την εγκατάσταση εφαρμογών σε iPhone με οποιονδήποτε τρόπο πέραν του App Store. Η Apple ισχυρίζεται ότι οι εφαρμογές που εγκαθίστανται στο iPhone από ένα τρίτο κατάστημα εφαρμογών ή άλλη πηγή μπορεί να περιέχουν κακόβουλο λογισμικό ή να αντιμετωπίζουν άλλα ζητήματα ασφαλείας. Δεδομένου ότι η Apple δεν μπορεί να ελέγξει τις εφαρμογές που δεν έχουν ληφθεί από το App Store, πιστεύει ότι είναι καλύτερα να μην επιτρέπει εξ αρχής την εγκατάσταση τους.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο η Apple δεν θέλει να επιτρέψει το sideloading στα iPhone είναι για να αποτρέψει τους προγραμματιστές από το να εισάγουν τις εφαρμογές iOS τους σε ένα τρίτο κατάστημα εφαρμογών ως έναν τρόπο να παρακάμψουν την καταβολή στην Apple έως και 30% των εσόδων τους. Δεδομένου ότι το App Store είναι το μοναδικό επίσημο κατάστημα εφαρμογών iOS, δεν υπάρχει τρόπος να ξεφύγει κανείς από το λεγόμενο “Apple Tax”, εκτός αν ένας προγραμματιστής σταματήσει να δέχεται αγορές εντός εφαρμογής.

Ο νόμος της ΕΕ για τις ψηφιακές αγορές (DMA) αναφέρει ότι οι χρήστες κινητών συσκευών θα πρέπει να μπορούν να εγκαθιστούν εφαρμογές από καταστήματα τρίτων. Νωρίτερα φέτος, ο Mark Gurman του Bloomberg δήλωσε ότι η Apple θα επιτρέψει το sideloading, αλλά μόνο στις 27 χώρες που είναι μέλη της ΕΕ, γεγονός που θα περιορίσει τυχόν ζημιές που προκαλούνται από κακόβουλες εφαρμογές. Αυτή η τακτική θα παρείχε επίσης στην Apple κάποια δεδομένα από την πραγματική ζωή για να δει αν θα πρέπει να επιτρέψει το sideloading σε άλλες αγορές.

Το 9to5Mac ανακάλυψε ότι η beta του iOS 17.2 περιέχει εσωτερικό κώδικα που θα έδινε στις εφαρμογές τρίτων την άδεια να εγκαθιστούν άλλες εφαρμογές. Με αυτήν τη δυνατότητα, οι προγραμματιστές θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη δική τους βιτρίνα εφαρμογών iOS. Ο κώδικας διαθέτει επίσης ένα κλείδωμα περιοχής που θα επέτρεπε στην Apple να περιορίσει το sideloading σε συγκεκριμένες χώρες. Αυτό έχει νόημα αν η Apple αναγκαστεί να επιτρέψει το sideloading από την DMA.

Η Apple έχει περιθώριο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο για να εναρμονιστεί με την DMA. Αν και αρκετοί θεωρούν ότι η εταιρεία θα προσπαθήσει να αποφύγει το να προσφέρει δυνατότητα sideloading ακόμα και στην Ευρώπη, τα στοιχεία δείχνουν ότι για μία ακόμα φορά θα συμμορφωθεί με τους νόμους, για να περιορίσει την απώλεια κερδών. Είτε αυτό συμβεί στο iOS 17.2, είτε στο iOS 18, το σίγουρο είναι ότι η Apple θα επιτρέψει το sideloading στα iPhone. Η εταιρεία έχει δημοσιεύσει ένα έγγραφο σχετικά με το API που θα διαχειρίζεται το sideloading στα iPhone.

Πηγή: https://techmaniacs.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 14/11/2023)

You May Like This