nowmag.gr

Το αμερικανικό Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας προειδοποιεί ότι τα κινέζικης κατασκευής drones έχουν κατασκευαστεί με υλικά που θα μπορούσαν να διαβιβάζουν δεδομένα πτήσεων στους κατασκευαστές και να τα καθιστούν προσβάσιμα στην κινεζική κυβέρνηση.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων δεν είναι καινούργιες όταν προέρχονται από αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν στην Κίνα: Ο αμερικανικός στρατός απαγόρευσε τα drones της εταιρίας DJI το 2017, εκφράζοντας ανησυχίες σχετικά με την ανταλλαγή δεδομένων με την κινεζική κυβέρνηση. Με βάση στοιχεία που προέρχονται από αναλύσεις της βιομηχανίας, το CNN αναφέρει ότι η DJI κατασκευάζει το 80% των drones που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τόσο η αστυνομία, όσο και υποδομές των αμερικάνικων εταιριών έχουν πλέον υιοθετήσει τα drones και βασίζουν τις έρευνές τους σε αυτά.

Σύμφωνα επίσης με αντίγραφο ανακοίνωσης που έλαβε το CNN, ο Οργανισμός Ασφαλείας Κυβερνοχώρου και Υποδομών προειδοποιεί, αποκαλώντας τα drones «έναν πιθανό κίνδυνο για τις πληροφορίες ενός οργανισμού». Το αμερικάνικο τηλεοπτικό δίκτυο αναφέρει ότι αξιωματούχοι που δεν κατονομάζουν κατασκευαστές, υποστηρίζουν ότι τα drones “περιέχουν στοιχεία που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τα δεδομένα των οργανισμών και να μοιραστούν τις πληροφορίες τους σε έναν εξυπηρετητή που έχει πρόσβαση από την ίδια την εταιρεία”.

Εκπρόσωπος της DJI αρνήθηκε τους ισχυρισμούς σχετικής έκθεσης του 2017, λέγοντας ότι η ασφάλεια της τεχνολογίας της έχει επαληθευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα αναφέρονται στην προειδοποίηση του αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Δήλωσε επίσης ότι οι χρήστες έχουν πλήρη έλεγχο του τρόπου με τον οποίο συλλέγονται και μοιράζονται τα δεδομένα, ενώ οι επιχειρήσεις και οι υποδομές των εταιριών μπορούν άφοβα να αγοράζουν τα drones, καθώς δεν μοιράζονται δεδομένα ούτε online, αλλά και ούτε με την DJI. Παρόλα αυτά, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας συμβουλεύει τους χρήστες να είναι προσεκτικοί και να απενεργοποιούν τη σύνδεση διαδικτύου των drones πριν από τη χρήση τους.

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This