nowmag.gr

Μία σειρά από νέα προϊόντα που αξιοποιούν το αποκαλούμενο Internet of Things (IoT) και απευθύνονται σε οικιακούς καταναλωτές παρουσίασε η Vodafone Ελλάδας.

Τα πρώτα προϊόντα της νέας σειράς V by Vodafone προσφέρουν μία σειρά από υπηρεσίες που σχετίζονται με την προστασία και ασφάλεια των μελών μίας οικογένειας, των κατοικιδίων της αλλά και του αυτοκινήτου της και είναι ήδη διαθέσιμες στην ελληνική αγορά. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες V-Kids Watch, V-SOS Band, V-Auto, V-Multi Tracker και V-Pet Tracker by Vodafone. Η σειρά V by Vodafone επιτρέπει στους καταναλωτές να συνδέουν συμβατές συσκευές απλά και γρήγορα με την παγκόσμια IoT πλατφόρμα της Vodafone, χρησιμοποιώντας τη νέα V-Sim , ώστε να τις διαχειρίζονται από τα κινητά τους τηλέφωνα, μέσα από την εφαρμογή V by Vodafone.

Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Vodafone κατά τη διάρκεια της σχετικής παρουσίασης, η εταιρεία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του IoT και είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 350 χιλιάδες συνδέσεις ΙοΤ συσκευών που εκτιμάται ότι υπάρχουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, οι 200 χιλιάδες είναι από πελάτες της Vodafone. Σημειωτέον πως αυτή τη στιγμή, οι ΙοΤ υπηρεσίες και εφαρμογές που παρέχονται στην ελληνική αγορά αφορούν εταιρικούς πελάτες, ενώ είναι ενδιαφέρον ότι το GSMA (σ.σ. η παγκόσμια ένωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας) εκτιμά πως μέχρι το 2025 ο συνολικός αριθμός των ΙοΤ συνδέσεων στην Ελλάδα θα έχει φθάσει στα 11 εκατ.

Όσον αφορά στα νέα προϊόντα, αυτά είναι 5 και θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει κόστος απόκτησης της κάθε συσκευής, καθώς και μηνιαία συνδρομή που διαμορφώνεται στα 3 – 5 ευρώ.

Προϊόντα

Το πρώτο προϊόν είναι το V-Kids Watch, ένα smartwatch για παιδιά, το οποίο είναι συνδεδεμένο με το κινητό δίκτυο της Vodafone κι επιτρέπει στους γονείς να διατηρούν επικοινωνία με το παιδί τους, όταν αυτό βρίσκεται εκτός του σπιτιού, αλλά και να εντοπίζουν τη γεωγραφική του θέση, μέσω κινητής εφαρμογής. Το V-Kids Watch επιτρέπει στους γονείς να ορίσουν ασφαλείς ζώνες για το παιδί – όπως για παράδειγμα το σπίτι ή το σχολείο – και να λαμβάνουν ειδοποίηση στο smartphone σε περίπτωση που εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη περιοχή. Το V-Kids Watch διαθέτει μηχανισμό που αποστέλλει SOS στις προκαθορισμένες επαφές, εάν το παιδί πατήσει το κουμπί για πέντε δευτερόλεπτα και μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους με φωνητικά μηνύματα.

Το δεύτερο είναι το V-SOS Band, ένα ηλεκτρονικό βραχιόλι που επιτρέπει σε άτομα τα οποία αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα, να συνεχίσουν να ζουν ανεξάρτητα, καθώς τους δίνει τη δυνατότητα να καλούν σε βοήθεια, όταν βρίσκονται σε κάποια έκτακτη κατάσταση. Πατώντας το πλήκτρο SOS του ηλεκτρονικού βραχολιού, αποστέλλεται ειδοποίηση σε έως και τέσσερις προκαθορισμένες επαφές, όπως για παράδειγμα, τα μέλη της οικογένειας. Επίσης, η συσκευή διαθέτει λειτουργία εντοπισμού πτώσης, με τη βοήθεια της οποίας, τα μέλη της οικογένειας θα λάβουν ειδοποίηση με την τοποθεσία ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν.

Επίσης, η Vodafone Ελλάδας διαθέτει εμπορικά την IoT υπηρεσία V-Auto, η οποία αποτελείται από μία IoT συσκευή, κατασκευασμένη από την Vodafone Automotive και μία κινητή εφαρμογή, που ενισχύει την συνδεσιμότητα, αυξάνει την ασφάλεια του αυτοκινήτου και ενισχύει τη σιγουριά του ιδιοκτήτη του. Το V-Auto τοποθετείται στην OBD (On Board Diagnostics) θύρα του αυτοκινήτου και αποστέλλει αυτόματα SOS σε περίπτωση σύγκρουσης. Μέσω της κινητής εφαρμογής, παρέχει την επιλογή Εύρεσης Αυτοκινήτου με την οποία οι οδηγοί μπορούν να εντοπίσουν που βρίσκεται το αυτοκίνητό τους, να λάβουν οδηγίες για το πώς θα φτάσουν εκεί, να δουν πλήρες ιστορικό των διαδρομών και τον τρόπο που οδήγησαν το οποίο απεικονίζεται με το Driver Safety Score. Τέλος, χάρη στη λειτουργία Auto-SOS, σε περίπτωση ατυχήματος, εξειδικευμένοι εκπρόσωποί της Vodafone επικοινωνούν με τον χρήστη του V-Auto για να επιβεβαιώσουν ότι είναι καλά στην υγεία του.

Ακόμη, η Vodafone διαθέτει εμπορικά την IoT υπηρεσία V-MultiΤracker by Vodafone, η οποία αποτελείται από μία IoT συσκευή – την μικρότερη σε μέγεθος της σειράς V by Vodafone – και μία κινητή εφαρμογή και επιτρέπει στον χρήστη της να εντοπίσει εύκολα και ξέγνοιαστα οποιαδήποτε αντικείμενο θεωρεί πολύτιμο. Συγκεκριμένα, ο χρήστης εγκαθιστά στο αντικείμενο της αρεσκείας του, όπως για παράδειγμα πορτοφόλι, τσάντα, ποδήλατο ή σκούτερ, τον αισθητήρα του V-Multi Τracker και μέσω του app, μπορεί λαμβάνει ειδοποιήσεις κίνησης – σε περίπτωση που κάποιος το μετακινήσει – ή εγγύτητας, εάν φύγει χωρίς αυτό. Επίσης, το V-Multi Τracker επιτρέπει στον χρήστη να ορίσει ασφαλείς γεωγραφικές ζώνες, διαθέτει πλήκτρο SOS και έχει διάρκεια μπαταρίας 2 με 3 ημέρες.

Τέλος, η Vodafone διαθέτει εμπορικά την υπηρεσία V-Pet, η οποία προσφέρει ασφάλεια και προστασία στα κατοικίδια της οικογένειας, μέσω του IoT. Ειδικός αισθητήρας τοποθετείται στο λουρί του σκύλου ή της γάτας και προσφέρει, μέσω app, ζωντανή ενημέρωση για την κατάσταση του ζώου, καθώς και τη δυνατότητα εντοπισμού του σε περίπτωση απώλειας. Επίσης, το V-Pet καταγράφει την καθημερινή βόλτα του σκύλου, μεταδίδει live την δραστηριότητά του και το γεωγραφικό του στίγμα, επιτρέποντας παράλληλα τον ορισμό γεωγραφικών ασφαλών περιοχών, είναι ανθεκτικό στο νερό και διαθέτει μπαταρία με διάρκεια 2-3 ημέρες.

Δημήτρης Μαλλάς

You May Like This