Τι ταιριάζει καλύτερα στην επιχείρησή σας
Για τον περιστασιακό παρατηρητή, τα server racks και τα δομικά τους στοιχεία φαίνονται συχνά πανομοιότυπα με τα άλλα rack. Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να επενδύσετε σε νέα rack, είναι σημαντικό να κατανοήσετε τις διακριτές διαφορές μεταξύ των διάφορων παραλλαγών των rack που χρησιμοποιούνται σε data center.
Μία από τις πρώτες αποφάσεις που πρέπει να πάρει ο υποψήφιος αγοραστής ενός rack είναι αν χρειάζεται ένα rack ανοιχτού ή κλειστού πλαισίου ( cabinet – ερμάριο). Τα rack ανοιχτού τύπου έρχονται σε δύο επιλογές, 2-post και 4-post.
Rack ανοιχτού τύπου
Πλεονεκτήματα
Καλή σχέση κόστους-απόδοσης: Τυπικά, τα rack ανοιχτού τύπου κοστίζουν περίπου το ένα τρίτο σε σχέση με ένα αντίστοιχο rack κλειστού πλαισίου.
Η ροή αέρα (air flow) : Σε ένα rack ανοιχτού τύπου δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη ροή αέρα να κυκλοφορεί μέσα στο rack. Διατηρώντας μια συνεχή πρόσβαση στον αέρα του περιβάλλοντος που ρέει γύρω από τον εξοπλισμό σας.
Η προσβασιμότητα: Ένα rack ανοιχτού τύπου δίνει ευκολότερη πρόσβαση στον εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένο σε αυτό.
Μειονεκτήματα
Ασφάλεια: Σε ένα rack ανοιχτού τύπου όλος ο εξοπλισμός είναι εκτεθειμένος, καθιστώντας τον ευάλωτο στην κλοπή. Όχι μόνο αυτό, τα κουμπιά ή τα καλώδια μπορεί να πατηθούν ή να τραβηχτούν τυχαία αν κάποιος κάνει μικροδιορθώσεις ή ξεσκονίζει κοντά.
Σκόνη και ακαθαρσίες: Η σκόνη που επικάθεται στον εξοπλισμό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη λειτουργία του εξοπλισμού, αυξάνοντας επικίνδυνα τη θερμοκρασία λειτουργίας του. Η επιλογή ενός ανοιχτού rack δεν προστατεύει τον εξοπλισμό από αυτό το είδος των προβλημάτων.
Τάξη και Οργάνωση: Σε ένα rack ανοιχτού πλαισίου τα πάντα είναι εκτεθειμένα έξω, όπως όλα τα καλώδια, τα ράφια, οι ράγες και οτιδήποτε άλλο αξεσουάρ του server rack που μπορεί να επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε. Εάν εκτιμάται την τάξη και την οργάνωση, η επιλογή κλειστού πλαισίου μπορεί να είναι καλύτερη για εσάς.
Rack κλειστού τύπου (ερμάρια)
Πλεονεκτήματα
Ασφάλεια: Η επιλογή ενός κλειστού πλαισίου επιτρέπει το κλείδωμα του εξοπλισμού σας, αποκλείοντας την εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, και ελαχιστοποιώντας τις τυχαίες ζημιές στις συσκευές.
Τάξη και Οργάνωση: Με αυτήν την επιλογή, μπορείτε να αποθηκεύσετε όλα τα καλώδια και τα αξεσουάρ σας με τάξη μέσα στο rack και να έχετε την εμφάνιση ενός τακτοποιημένου και οργανωμένου πλαισίου. Πράγμα που επίσης μειώνει τον κίνδυνο τυχαίας έλξης των καλωδίων.
Ευέλικτη ροή αέρα: Το κλειστό πλαίσιο μπορεί να απομονώσει τον ευαίσθητο στη θερμότητα εξοπλισμό που είναι εγκατεστημένος μέσα σε αυτό. Με την επιλογή αυτή δίνεται η δυνατότητα μεγαλύτερου ελέγχου των σημείων ροής του αέρα με την προσθήκη ανεμιστήρων και εξαρτημάτων ψύξης σχεδιασμένων για rack κλειστού τύπου.
Μειονεκτήματα
Κόστος: Τυπικά, τα rack κλειστού τύπου κοστίζουν περισσότερο από τα rack ανοιχτού τύπου, πράγμα που εν μέρει οφείλεται στα πρόσθετα υλικά που απαιτούνται για την κατασκευή του προϊόντος.
Προσβασιμότητα: Η διαδικασία εγκατάστασης ή συντήρησης του εξοπλισμού είναι πιο δύσκολη λόγω της περιορισμένης φύσης ενός κλειστού πλαισίου. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο rack, συνιστώνται ιδιαίτερα οι συρόμενες ράγες και τα ράφια για server και άλλο εξοπλισμό.
Βάρος: Με τα πρόσθετα υλικά κατασκευής του κλειστού rack, έρχεται και το επιπλέον βάρος.
Διαστάσεις
Ένα από τα κύρια σημεία εστίασης για την επιλογή ενός server rack θα πρέπει να είναι οι διαστάσεις του και η χωρητικότητα.
Πλάτος εγκατάστασης σε ίντσες: Αυτή η παράμετρος είναι συνήθως 19″. Ορισμένες συσκευές, οι οποίες απευθύνονται κυρίως σε μικρές εγκαταστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν πλάτος 10″ και ορισμένοι τεράστιοι servers μπορούν να κατασκευαστούν σε πλάτος 21″, αλλά αυτές οι περιπτώσεις είναι πολύ σπάνιες.
Ύψος σε μονάδες U – ονομαστικό ύψος: Για λόγους τυποποίησης, το ύψος εγκατάστασης σε ερμάρια και rack δίνεται σε μονάδες U. Το 1U αντιστοιχεί σε μήκος 1,75 ιντσών ή 44,45 χιλιοστά. Οι περισσότερες συσκευές που θα εγκατασταθούν έχουν ύψος 1U έως 4U και γνωρίζοντας τις συνολικές μονάδες U που χρειάζονται οι συσκευές του δικτύου σας, θα σας δώσουν το απαιτούμενο ύψος. Είναι όμως απαραίτητο να θυμάστε ότι οι μονάδες U σας δίνουν εσωτερικό ύψος εγκατάστασης, όχι τις εξωτερικές διαστάσεις του ερμαρίου ή του rack. Το εξωτερικό ύψος ή το συνολικό ύψος είναι στενά συνδεδεμένο με την κατασκευή του rack και μπορεί να διαφέρει για το ίδιο ονομαστικό ύψος, χάρη σε διάφορους εξοπλισμούς, όπως οι ανεμιστήρες ψύξης ή τα ροδάκια. Όσο για τις υπόλοιπες εξωτερικές διαστάσεις – βάθος και πλάτος, δεν υπάρχουν επίσημα πρότυπα – ωστόσο, λόγω των λειτουργικών χαρακτηριστικών, υπάρχουν ορισμένες διαστάσεις που χρησιμοποιούνται από σχεδόν όλους τους κατασκευαστές.
Πλάτος: Χαρακτηριστικές διαστάσεις είναι τα 600mm και 800mm, όπου τα 600mm είναι ο βασικός τύπος, και τα 800mm είναι ο εκτεταμένος τύπος. Σε ερμάρια και rack ανοιχτού τύπου των 800mm είναι ευκολότερο να διατηρούνται μεγάλες δέσμες καλωδίων, καθώς το πρόσθετο πλάτος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης καλωδίων μέσα στο περίβλημα.
Βάθος: Υπάρχει κάποια ποικιλία εδώ. Για επιτοίχια rack υπάρχουν τα 450mm, 550mm (διπλής διατομής) και 600mm. Τα εξωτερικά ερμάρια μπορεί να έχουν βάθος 600mm, 800mm, 1000mm και ακόμη και 1200mm. Είναι σημαντικό να γνωρίζεται ότι το εξωτερικό βάθος δεν δηλώνει άμεσα, πόσο μεγάλη σε βάθος συσκευή μπορεί να εγκατασταθεί σε ένα rack. Διαφορετικά rack ποικίλουν ως προς την κατασκευή και προσφέρουν διαφορετικό χώρο μέσα σε αυτά. Πολλά από αυτά είναι αρθρωτά, πράγμα που σημαίνει ότι οι ράγες στο εσωτερικό μπορούν να τοποθετηθούν σε διαφορετική θέση, αλλά πρέπει επίσης να υπάρχει χώρος στο πίσω και στο μπροστινό μέρος κάθε συσκευής για να επιτρέπεται η σωστή διαχείριση καλωδίων και η ροή του αέρα.
Βάθος εγκατάστασης: Oι πληροφορίες που αφορούν αυτό το μέγεθος είναι διαφορετικές για κάθε rack και συνήθως μπορείτε να το δείτε στην περιγραφή του rack.
Επιτοίχια και επιδαπέδια rack
Τα επιτοίχια rack τοποθετούνται σε τοίχους και έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν μικρότερες συσκευές, κυρίως λύσεις τηλεπικοινωνιών και παρακολούθησης. Το μεγαλύτερο ύψος αυτών είναι 22U, αλλά τα περισσότερα από αυτά κυμαίνονται από 6U έως 12U. Έχουν μικρότερη χωρητικότητα (60KG) – έτσι πρέπει να γνωρίζετε ακριβώς τι χρειάζεται να εγκαταστήσετε σε αυτά, καθώς συσκευές, όπως UPS, μπορεί να είναι αρκετά βαριές. Το πλάτος των rack αυτών είναι 600mm και το βάθος είναι συνήθως 600mm και 450mm για τα μονά και 550mm για rack δύο τμημάτων. Τα επιτοίχια rack μπορούν να έχουν ένα ή δύο τμήματα, τα δεύτερα είναι απαραίτητα εάν χρειάζεστε πρόσβαση στην πίσω πλευρά των τοποθετημένων συσκευών. Η κατασκευή αυτή επιτρέπει την κίνηση ολόκληρου του μπροστινού μέρους του rack, καθώς είναι εγκατεστημένο σε μεντεσέδες με οπίσθιο τμήμα.
Δεύτερος τύπος rack είναι τα επιδαπέδια. Τα rack αυτού του τύπου είναι συνήθως εξοπλισμένα με ροδάκια (για να μετακινούνται) αλλά και ρυθμιζόμενα ποδαράκια (για να μπορεί να τοποθετηθεί μόνιμα όπου το χρειάζεστε). Τα επιδαπέδια rack έχουν πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα, και τα καλύτερα από αυτά, όπως οι σειρές NCI έχουν χωρητικότητα μέχρι 1000kg.
Άλλα χαρακτηριστικά
Πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το είδος της πόρτας που έχει ένα rack.
Στην περίπτωση των επιτοίχιων rack, όπου το πίσω μέρος είναι βιδωμένο σε τοίχο, το μόνο πράγμα που μπορείτε επιλέξετε είναι η μπροστινή πόρτα. Μπορείτε να επιλέξετε γυάλινες ή πλήρως μεταλλικές πόρτες. Οι δεύτερες προορίζονται για να καλύπτουν τις συσκευές και επιπλέον να προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.
Αν πρόκειται για επιδαπέδιο rack, υπάρχουν δύο δημοφιλείς επιλογές – η πρώτη είναι μπροστινή πόρτα από γυαλί και πλήρης μεταλλική πίσω πόρτα, και η δεύτερη να είναι και οι δύο πόρτες διάτρητες. Η επιλογή υπαγορεύεται από τις συσκευές που προορίζονται να τοποθετηθούν στο rack. Στην περίπτωση ενός rack που προορίζεται για χρήση στις τηλεπικοινωνίες, όπου δεν χρειάζεται ψύξη, οι γυάλινες και πλήρως μεταλλικές πόρτες η σωστή επιλογή. Σε λύσεις διακομιστών (server), όπου η ροή αέρα και η αποτελεσματική ψύξη είναι το κλειδί, οι διάτρητες πόρτες είναι απαραίτητες.
Τέλος έρχεται το χρώμα των rack. Εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα server rack πρέπει να είναι μαύρα και τα γκρίζα προορίζονται για δημόσιους χώρους, αλλά σε διαφορετικές χώρες οι πελάτες έχουν και διαφορετικές προτιμήσεις.
Επιμέλεια: Σ. Χατζηστρατής
Join the Conversation →