nowmag.gr

Dr Hendrik Witt, Chief Product Officer στην TeamViewer

Η πανδημία, καθώς και οι γεωπολιτικές προκλήσεις, έχουν προκαλέσει αύξηση της ψηφιοποίησης σε όλους τους τομείς και η βιομηχανία δεν αποτελεί εξαίρεση. Βάσει της PwC μεγάλοι κατασκευαστές  αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη έλλειψη εργαζομένων από το 1989, η αποτελεσματικότητα στην παραγωγή είναι πλέον πιο σημαντική από ποτέ. Ως εκ τούτου, ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει γίνει κορυφαία προτεραιότητα για τους κατασκευαστές ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις προσφοράς. Αλλά οι ευκαιρίες για την ψηφιοποίηση των αλυσίδων εφοδιασμού μόλις ξεκινούν.

Αντιμετώπιση προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά μέτωπο

Ενώ οι κατασκευαστές αισθάνονται τις επιπτώσεις της έλλειψης εργατικού δυναμικού, πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος γενικά. Για να γίνει αυτό, οι κατασκευαστές πρέπει πρώτα να αναγνωρίσουν τις δυνατότητες που έχει να προσφέρει η ψηφιοποίηση στον τομέα τους. Το 2021, έρευνα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Handelsblatt και την TeamViewer διαπίστωσε ότι μόνο το 33% των εταιρειών logistics στην Ευρώπη διέθεταν στρατηγική ψηφιακού μετασχηματισμού. Μεγαλύτερη ακόμη έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι η έρευνα της TeamViewer φέτος διαπίστωσε ότι μόνο το 45% των εργαζομένων στον τομέα της μεταποίησης και της εφοδιαστικής πιστεύουν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες επικοινωνίας και το λογισμικό συνεργασίας θα είναι σχετικά με τον κλάδο τους.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύσουν στην ψηφιοποίηση ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού για να την καταστήσουν πιο ανθεκτική και πιο ευέλικτη, προκειμένου να προετοιμάσουν τις επιχειρήσεις τους για μια εξαιρετικά δυναμική και συνεχώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία. Οι εργαζόμενοι πρώτης γραμμής μπορούν να υποστηριχθούν με ψηφιακές τεχνολογίες για να βοηθήσουν στην κάλυψη των απαιτήσεων προσφοράς. Χωρίς την ανάπτυξη των σωστών λύσεων, οι εταιρείες κινδυνεύουν να μείνουν πίσω λόγω της αποτυχίας τους να ενεργήσουν με το πλήρες ψηφιακό δυναμικό τους. Λοιπόν, τι άλλο μπορεί να γίνει για την ψηφιοποίηση της πρώτης γραμμής;

Δουλεύοντας έξυπνα με έξυπνα γυαλιά

Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή και την εφοδιαστική μπορούν να εξοπλιστούν με έξυπνα γυαλιά για να βελτιώσουν την καθημερινή τους απόδοση όταν εργάζονται στις εγκαταστάσεις παραγωγής. Τα έξυπνα γυαλιά λειτουργούν προβάλλοντας οδηγίες που τις βλέπουν απευθείας οι εργαζόμενοι, χρησιμοποιώντας επαυξημένη πραγματικότητα (AR) σαν μία head-up οθόνη αυτοκινήτου, βοηθώντας τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η χρήση έξυπνων γυαλιών επιτρέπει επίσης στον εργαζόμενο να είναι hands-free για σωματική δραστηριότητα με αυτοματοποιημένη τεκμηρίωση των σταδίων εργασίας, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων.

Για παράδειγμα, τα έξυπνα γυαλιά μπορούν να βοηθήσουν στη βιομηχανία τροφίμων, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για την επικύρωση της ποιότητας των προϊόντων μέσω αναγνώρισης εικόνας. Για αυτό, το λογισμικό που εκτελείται με έξυπνα γυαλιά συγκρίνει τις πραγματικές καταστάσεις έναντι των στόχων των κατασκευασμένων προϊόντων, αυξάνοντας την ακρίβεια του εργαζομένου και βελτιώνοντας το αποτέλεσμα για τον πελάτη.

Μια άλλη σημαντική εφαρμογή των έξυπνων γυαλιών στη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων είναι η υποστήριξη της διατήρησης προτύπων υγείας και ασφάλειας. Τα γυαλιά μπορούν να επαληθεύσουν εάν οι εργαζόμενοι φορούν τα υποχρεωτικά γάντια υγιεινής, βελτιώνοντας την ασφάλεια των τροφίμων και του χώρου εργασίας.

Τα έξυπνα γυαλιά λειτουργούν για να βελτιώσουν την απόδοση ενός εργαζόμενου πρώτης γραμμής, αυξάνοντας την ικανότητα, την αποτελεσματικότητα και την ακρίβεια ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αλυσίδας εφοδιασμού της επιχείρησης.

Ανάπτυξη AI

Η ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης για τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την καθημερινή ζωή στην εργασία και τη ρουτίνα του προσωπικού παραγωγής και εφοδιασμού. Με την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στις εγκαταστάσεις παραγωγής, η ακρίβεια και η εργονομία του προσωπικού παραγωγής και υλικοτεχνικής υποστήριξης θα βελτιωθούν.

Άλλα οφέλη από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την αυτοματοποίηση και τον ποιοτικό έλεγχο. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να ειδοποιεί αυτόματα τους εργαζομένους για κινδύνους στο χώρο εργασίας, όπως το πού βρίσκεται το φορτίο σε μια αποθήκη. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί ακόμη να ελέγξει και να επιβεβαιώσει τα στάδια εργασίας, βελτιώνοντας έτσι τον ποιοτικό έλεγχο των διαδικασιών και αυξάνοντας σημαντικά την ακρίβεια.

Επομένως, η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης στην πρώτη γραμμή όχι μόνο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα για την επιχείρηση, αλλά αυξάνει επίσης την ικανοποίηση των εργαζομένων και διατηρεί τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας , όλα αυτά είναι σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση του προσωπικού σε έναν κλάδο όπου αυτό αποτελεί πρόκληση για τις επιχειρήσεις.

Μελλοντική προστασία αλυσίδων εφοδιασμού με το Industry 4.0

Συνδυάζοντας τόσο την τεχνητή νοημοσύνη όσο και την τεχνολογία wearable για τη δημιουργία «Επαυξημένης νοημοσύνης», οι επιχειρήσεις μπορούν να αξιοποιήσουν το πλήρες δυναμικό των αλυσίδων εφοδιασμού τους και, το πιο σημαντικό, τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής. Η επαυξημένη νοημοσύνη θα αλλάξει τις επιχειρήσεις όπως τις ξέρουμε. Με το Industry 4.0 να οδηγεί το μέλλον, σύντομα εταιρείες σε όλο τον κόσμο θα το χρησιμοποιούν σε διάφορα σενάρια. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι συμβαδίζουν με αυτές τις νέες τεχνολογίες, όπως τα wearables, για να προστατεύσουν τη μελλοντική τους γραμμή παραγωγής, να μετριάσουν τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και να μεταφέρουν τη βιομηχανία σε μια νέα εποχή ψηφιοποίησης.

You May Like This