nowmag.gr

Κάθε έμπειρος χρήστης του κυβερνοχώρου κάνει χρήση γνωστών περιηγητών (web browsers) του διαδικτύου προκειμένου να πλοηγηθεί και να επισκεφτεί ιστοσελίδες με άξονα την ψυχαγωγία, την ενημέρωση και τις πιθανές αγορές του. Η πλειονότητα των browsers διαθέτουν ορισμένες προσθήκες με βοηθητικές για τον χρήστη λειτουργίες, οι οποίες ονομάζονται επεκτάσεις (extensions).

Τι είναι τα browser extensions;
Μία επέκταση περιηγητή αποτελεί ένα plugin που διαθέτει ο πάροχος του browser, το οποίο προσθέτει ορισμένες ευκολίες και λειτουργίες στη διάδραση του χρήστη με τον περιηγητή. Για παράδειγμα, υπάρχουν browser extensions που χρησιμοποιούνται προκειμένου:

-Να μπλοκαριστούν διαφημίσεις

-Να μεταφραστεί το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας

-Να ελεγχθεί η εγκυρότητα ενός ιστοτόπου

Η ποικιλία των επεκτάσεων είναι τεράστια και η χρησιμότητά τους έγκειται σε παραγωγικότητα, εξατομίκευση, αγορές, παιχνίδια και πολλά άλλα. Παρόλα αυτά, η προσθήκη ενός browser extension μπορεί να προβεί επικίνδυνη για τον κάτοχο της εκάστοτε συσκευής.

Τι πρέπει να προσέχετε;
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνετε σε επεκτάσεις που προέρχονται από τρίτους παρόχους και όχι από τα επίσημα stores των περιηγητών. Ο τρόπος με τον οποίον λειτουργούν τέτοιου είδους κακόβουλα extensions είναι η εγκατάσταση στον browser και η αίτηση στον χρήστη για να πραγματοποιεί το συγκεκριμένο plugin αλλαγές στον υπολογιστή του. Κατά αυτόν τον τρόπο, πολλές φορές υποδυόμενο κάποιο απλό παιχνίδι ή εφαρμογή, μπορεί να κάνει ενέργειες (π.χ. να κάνει click σε διαφημίσεις) και να προβαίνει στην εγκατάσταση λογισμικού δίχως τη γνώση του χρήστη.

Ένας άλλος τρόπος «εισβολής» των κυβερνοεγκληματιών στην προσωπική σας συσκευή είναι μέσω των αναβαθμίσεων που απαιτούν κάποιες επεκτάσεις. Οι διαδικτυακοί απατεώνες εισάγοντας κακόβουλο λογισμικό σε ένα update μίας αβλαβούς επέκτασης μπορεί να την μετατρέψουν σε επικίνδυνη για την ασφάλεια του χρήστη.

Τέλος, μπορεί ένα επιβλαβές browser extension να λειτουργήσει όχι ως εισβολέας στη συσκευή του, αλλά ως παρατηρητής των ενεργειών του. Ουσιαστικά, με την εγκατάσταση της επέκτασης, το συγκεκριμένο extension ξεκινάει να παρακολουθεί την πλοήγηση και τις προτιμήσεις του χρήστη, αποκτώντας τεράστιο όγκο πληροφοριών για τις προτιμήσεις του και την καθημερινότητά του. Στη συνέχεια, οι διαδικτυακοί απατεώνες πουλούν τα δεδομένα αυτά σε τρίτους ενδιαφερόμενους που μπορούν να επωφεληθούν από τις γνώσεις αυτές και να στοχοποιήσουν ορισμένους χρήστες, αφαιρώντας τους το δικαίωμα της ιδιωτικότητας και της προσωπικής ζωής.

Πώς να χρησιμοποιείτε τα browser extensions με ασφάλεια;
-Μην προβαίνετε στην εγκατάσταση πολλών επεκτάσεων. Το «κατέβασμα» πλειονότητας επεκτάσεων μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της απόδοσης και ταχύτητας του υπολογιστή σας

-Επιλέξτε browser extensions μόνο από επίσημα marketplaces

-Δώστε προσοχή στις άδειες πρόσβασης που αιτούνται οι επεκτάσεις που πρόκειται να εγκαταστήσετε

-Επιλέξτε λογισμικό προστασίας για κάθε συσκευή σας. Η Bitdefender παρέχει λύση για κάθε συσκευή και λειτουργικό σύστημα, που μπορεί να χρησιμοποιείτε. Με τις λειτουργίες Ασφαλής Περιήγησης και Antivirus σας παρέχει τη μέγιστη προστασία από κάθε online απειλή. Ανακαλύψτε εδώ όλα τα διαθέσιμα πακέτα και εξοπλίστε τις συσκευές σας με βραβευμένο λογισμικό διαδικτυακής ασφάλειας.