nowmag.gr

Βήματα προς την ψηφιοποίηση των δεδομένων της υγείας, ώστε να είναι εφικτή η ανταλλαγή τους και η πρόσβαση σε αυτά, κάνει η Ευρώπη. Ένας σημαντικός σταθμός είναι ο νέος υπό συζήτηση Κανονισμός για τον ευρωπαϊκό χώρο δεδομένων για την υγεία (EHDS).

Ο Κανονισμός αποσκοπεί στη βελτίωση της πρόσβασης και του ελέγχου των ατόμων στα προσωπικά τους ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας, επιτρέποντας παράλληλα την επαναχρησιμοποίηση ορισμένων δεδομένων για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας. Προβλέπει δε ένα ειδικό για την υγεία περιβάλλον δεδομένων, που θα συμβάλλει στην προώθηση της ενιαίας αγοράς ψηφιακών υπηρεσιών και προϊόντων υγείας.

Επί του παρόντος, η διασυνοριακή πρόσβαση σε δεδομένα υγείας ποικίλλει ανά την Ε.Ε. Οι νέοι κανόνες έχουν ως στόχο να δώσουν τη δυνατότητα στους Ευρωπαίους να παραλαμβάνουν τις συνταγές τους σε όποιο φαρμακείο εντός Ε.Ε. βρεθούν ή σε ιατρούς να έχουν πρόσβαση στις υγειονομικές πληροφορίες ενός ασθενή από την Ελλάδα ο όποιος βρίσκεται – για παράδειγμα – στην Ιταλία.

“Η ψηφιοποίηση των δεδομένων υγείας στην Ε.Ε. μπορεί να αποφέρει τεράστια οφέλη για τους ασθενείς, τους επαγγελματίες του τομέα της υγείας και την ερευνητική κοινότητα, αλλά μέχρι στιγμής το δυναμικό αυτό δεν έχει αξιοποιηθεί. Ο ενιαίος χώρος δεδομένων σε επίπεδο Ε.Ε. θα μας επιτρέψει να μοιραζόμαστε δεδομένα υγείας και να έχουμε πρόσβαση σε αυτά με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα”, σχολίασε η Mónica García, υπουργός Υγείας της Ισπανίας.

Ευκολότερη πρόσβαση

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα άτομα θα έχουν ταχύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε ηλεκτρονικά δεδομένα υγείας, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται στη χώρα διαμονής τους ή σε άλλο κράτος-μέλος. Αυτό θα ωφελήσει τους πολίτες της Ε.Ε. διευκολύνοντας τη λήψη καλύτερα τεκμηριωμένων αποφάσεων και την παροχή ασφαλέστερης διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης.

Θα έχουν, επίσης, μεγαλύτερο έλεγχο του τρόπου με τον οποίο χρησιμοποιούνται τα δεδομένα αυτά. Μεταξύ άλλων, θα επεκταθεί το MyHealth@EU – η υποδομή που ήδη υπάρχει για τη διευκόλυνση της διασυνοριακής ανταλλαγής ηλεκτρονικών δεδομένων υγείας.

Οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει, επίσης, να συστήσουν μια αρχή ψηφιακής υγείας για την εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Αύξηση των δυνατοτήτων έρευνας

Ο EHDS θα παρέχει, επίσης, στους ερευνητές και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, πρόσβαση σε συγκεκριμένα είδη ανωνυμοποιημένων και ασφαλών δεδομένων υγείας, δίνοντας τους τη δυνατότητα να αξιοποιούν το τεράστιο δυναμικό, που παρέχουν τα δεδομένα υγείας της Ε.Ε. για την τεκμηρίωση της επιστημονικής έρευνας, την ανάπτυξη καλύτερων θεραπειών και τη βελτίωση της περίθαλψης των ασθενών.

Θα δημιουργηθεί μια νέα πλατφόρμα, η HealthData@EU, για την υποστήριξη της διασυνοριακής πρόσβασης σε δεδομένα υγείας. Σε εθνικό επίπεδο, οι φορείς πρόσβασης σε δεδομένα υγείας (HDAB) θα εξετάζουν τα αιτήματα πρόσβασης σε δεδομένα και θα εκδίδουν σχετικές άδειες.

Περί διαλειτουργικότητας

Επί του παρόντος, το επίπεδο ψηφιοποίησης των δεδομένων υγείας στην Ε.Ε. ποικίλλει από το ένα κράτος-μέλος στο άλλο, γεγονός που δυσχεραίνει την ανταλλαγή δεδομένων πέραν των συνόρων των κρατών μελών.

Ο προτεινόμενος κανονισμός απαιτεί τη συμμόρφωση όλων των συστημάτων ηλεκτρονικών μητρώων υγείας (EHR) με τις προδιαγραφές του ευρωπαϊκού μορφότυπου ανταλλαγής ηλεκτρονικών μητρώωνυγείας, διασφαλίζοντας τη διαλειτουργικότητα σε επίπεδο Ε.Ε.

Πηγή: https://www.sepe.gr//

You May Like This