nowmag.gr

Τι είναι ο ιός;
Ένας ιός υπολογιστή, όπως γίνεται αντιληπτό και από το όνομα, είναι σχεδιασμένος να διαδίδεται από συσκευή σε συσκευή και έχει τη δυνατότητα να αναπαράγεται και να πολλαπλασιάζεται. Πρόκειται ουσιαστικά για κακόβουλο λογισμικό ή πρόγραμμα που δρα κρυφά από τον χρήστη με σκοπό να προκαλέσει προβλήματα, να αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα και γενικότερα να εισβάλλει στη ζωή του.

Πώς επιτίθεται;
Μόλις ο ιός έχει επιτυχώς εγκατασταθεί σε ένα πρόγραμμα, αρχείο ή έγγραφο, μέσα από κάποια ενέργεια του χρήστη (π.χ. κάποια εντολή), ο ιός ενεργοποιείται. Κάποιες μορφές κακόβουλου λογισμικού είναι πιθανό να μη δείξουν σημάδια στο χρήστη ότι η συσκευή που χρησιμοποιούν έχει μολυνθεί. Δίχως ενδείξεις λοιπόν ξεκινάει να παρακολουθεί κάθε ενέργεια του ανυποψίαστου χρήστη και προβαίνει στην υποκλοπή κωδικών πρόσβασης, στη φθορά των αρχείων του κατόχου της συσκευής αλλά και στη «μόλυνση» των επαφών του ατόμου, τοποθετώντας επιβλαβές λογισμικό σε ηλεκτρονικά μηνύματα και emails.

Από την άλλη, συναντάμε και ποικίλες μορφές ιών που δεν κρύβονται, αντιθέτως επιθυμούν να αναδειχτούν στον χρήστη, να επιδείξουν ότι δεν κατέχει πλέον τον έλεγχο και να προβούν σε ενέργειες προκειμένου να δηλώσουν την πλέον εξουσία τους πάνω στη συσκευή. Τέτοιου είδους ενέργειες μπορεί να είναι η διαγραφή αρχείων και ευαίσθητων δεδομένων αλλά και το «κλείδωμα» αυτών, ενάντια αιτούμενης λύτρων (Ransomware).

Πώς διαδίδεται ο ιός;
Οι ιοί μπορούν να διαδοθούν μέσα από πολλές μορφές όπως: ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, σύνδεσμοι σε μηνύματα, κατέβασμα επικίνδυνων και ψεύτικων εφαρμογών (Fake Apps) καθώς και «βλαβεροί» σύνδεσμοι που αποστέλλονται στα κοινωνικά δίκτυα. Για τον λόγο αυτό, συστήνεται στους χρήστες να επιστήσουν προσοχή καθώς «σερφάρουν» στο διαδίκτυο, ανοίγοντας links και απαντώντας σε μηνύματα αποκλειστικά από άτομα που γνωρίζουν καλά.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ο υπολογιστής μας έχει προσβληθεί με ιό;
Μια επίθεση από ιό μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία συμπτωμάτων. Σε αυτά συγκαταλέγονται:

-Συχνά αναδυόμενα παράθυρα. Τα αναδυόμενα παράθυρα ενδέχεται να σας ενθαρρύνουν να επισκεφτείτε ασυνήθιστους ιστότοπους ή θα μπορούσαν να σας προωθήσουν για να κατεβάσετε προγράμματα προστασίας από ιούς ή άλλα προγράμματα λογισμικού που όμως δεν είναι έμπιστα.

-Αλλαγές στην αρχική σας σελίδα. Η συνήθης αρχική σελίδα μπορεί να αλλάξει μόνη της και να παραπέμπει πλέον σε κάποια άλλη κακόβουλη ιστοσελίδα, δίχως τη δυνατότητα επαναφοράς στις αρχικές ρυθμίσεις.

-Μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλονται από τον λογαριασμό σας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ένας εγκληματίας μπορεί να πάρει τον έλεγχο του λογαριασμού σας ή να στείλει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το όνομά σας από άλλο μολυσμένο υπολογιστή.

-Συχνές συντριβές. Ένας ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ζημιά στον σκληρό σας δίσκο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τη συντριβή της συσκευής σας. Μπορεί επίσης να εμποδίσει τη συσκευή σας να επανέλθει.

-Ασυνήθιστα αργή απόδοση του υπολογιστή. Μια ξαφνική αλλαγή της ταχύτητας επεξεργασίας μπορεί να σημάνει ότι ο υπολογιστής σας έχει έναν ιό.

-Άγνωστα προγράμματα που ξεκινούν όταν ενεργοποιείτε τον υπολογιστή σας. Ίσως να παρατηρείτε κάποιο άγνωστο πρόγραμμα να ανοίγει κατά την εκκίνηση του υπολογιστή σας.

-Ασυνήθιστες δραστηριότητες όπως οι αλλαγές κωδικού πρόσβασης. Κατά τον τρόπο αυτό ο ιός θα μπορούσε να σας εμποδίσει να συνδεθείτε στον υπολογιστή σας.

Πηγή: Bitdefender

You May Like This