nowmag.gr

Πιο αποτελεσματικές online δημόσιες υπηρεσίες θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προωθώντας σχετική νομοθετική πρόταση. Η Προεδρία του Συμβουλίου και οι διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία σχετικά με την προτεινόμενη νομοθεσία, όσον αφορά μέτρα για υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας του δημόσιου τομέα σε ολόκληρη την Ε.Ε. (πράξη για τη διαλειτουργική Ευρώπη).

Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου διασυνδεδεμένων ψηφιακών δημόσιων διοικήσεων και η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού του δημόσιου τομέα της Ευρώπης. Ο κανονισμός αποσκοπεί στη δημιουργία ενός νέου πλαισίου συνεργασίας για τις δημόσιες διοικήσεις της Ε.Ε., ώστε να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη διασυνοριακή παροχή δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και στη θέσπιση μέτρων στήριξης για την προώθηση της καινοτομίας και τη βελτίωση των δεξιοτήτων και της ανταλλαγής γνώσεων.

Σε συνέχεια της προσωρινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε, οι ομάδες τεχνικού επιπέδου θα επεξεργαστούν τις τελευταίες λεπτομέρειες του κανονισμού. Μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές, το κείμενο της συμφωνίας θα πρέπει να επιβεβαιωθεί στο σύνολό του πριν από την τυπική έκδοση.

“Το νέο αυτό νομοθέτημα θα δώσει τη δυνατότητα στις δημόσιες διοικήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη να συνεργάζονται αποτελεσματικότερα, εξοικονομώντας, έτσι, χρόνο και κόστος για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας”, σχολίασε σχετικά η Nadia Calviño, Υπουργός Οικονομίας και Ψηφιοποίησης της Ισπανίας.

Γενική κατεύθυνση

Με το νέο νομοθέτημα καθιερώνεται μια δομή διακυβέρνησης της διαλειτουργικότητας, με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος κοινών λύσεων για τον δημόσιο τομέα της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό, οι δημόσιες διοικήσεις στην Ε.Ε. μπορούν να συμβάλλουν σε αυτές τις λύσεις και να τις χρησιμοποιούν περαιτέρω, να καινοτομούν από κοινού και να δημιουργούν προστιθέμενη αξία.

Η προσωρινή συμφωνία διατηρεί τη γενική κατεύθυνση της πρότασης της Επιτροπής, συγκεκριμένα όσον αφορά: τους κανόνες που διασφαλίζουν μια διαρθρωμένη συνεργασία σε επίπεδο Ε.Ε., όπου οι δημόσιες διοικήσεις έρχονται σε επαφή στο πλαίσιο έργων, που ανήκουν από κοινού στα κράτη-μέλη, καθώς και σε περιφέρειες και δήμους.

Οι συννομοθέτες τροποποίησαν διάφορα μέρη της πρότασης της Επιτροπής. Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν τον σαφέστερο ορισμό του πεδίου εφαρμογής της προτεινόμενης νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων της έννοιας και του ορισμού των “διευρωπαϊκών ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών”.

Στόχοι της Ε.Ε.

Τα τελευταία χρόνια, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης και των δεδομένων έχουν αναπτύξει ευρείες κοινές πρακτικές συνεργασίας για τη διαλειτουργικότητα, με βάση το ισχύον Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Διαλειτουργικότητας (ΕΠΔ).

Το ΕΠΔ είναι το ευρέως αναγνωρισμένο εννοιολογικό μοντέλο διαλειτουργικότητας της Ευρώπης. Ωστόσο, πρόσφατες αξιολογήσεις ανέδειξαν σημαντικούς περιορισμούς σε αυτήν την αμιγώς εθελοντική προσέγγιση συνεργασίας.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This