nowmag.gr

Καθεστώς φορολογικής διαφάνειας στην αγορά των cryptos, θέλει να εισάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε αυτό στοχεύει η προχθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. να εγκρίνουν τους νέους κανόνες φορολογικής διαφάνειας για όλους τους παρόχους κρυπτοστοιχείων, που εδρεύουν στην Ε.Ε.

Οι νέοι κανόνες, οι οποίοι επικαιροποιούν την οδηγία για τη διοικητική συνεργασία (ΟΔΣ8), συμπληρώνουν τον κανονισμό για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA) και τον κανονισμό για τις μεταφορές χρηματικών ποσών (TFR) και συνάδουν πλήρως με την πρωτοβουλία του ΟΟΣΑ, σχετικά με το πλαίσιο αναφοράς κρυπτοστοιχείων.

“Η δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση είναι καίριας σημασίας για την άντληση εσόδων, που θα χρηματοδοτήσουν δημόσιες επενδύσεις και υπηρεσίες, ενώ παράλληλα δημιουργεί ένα επιχειρηματικό περιβάλλον εντός του οποίου είναι δυνατή η άνθηση της καινοτομίας”, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προσθέτει, οι φορολογικές Αρχές δεν διαθέτουν επί του παρόντος τις αναγκαίες πληροφορίες για την παρακολούθηση των εσόδων που προέρχονται από τη χρήση κρυπτοστοιχείων, τα οποία πολύ συχνά αποτελούν αντικείμενο διασυνοριακών συναλλαγών. Αυτό το γεγονός περιορίζει σημαντικά την ικανότητα των φορολογικών αρχών να διασφαλίζουν ότι οι σχετικοί φόροι καταβάλλονται αποτελεσματικά και δίκαια, με αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι πολίτες να χάνουν σημαντικά φορολογικά έσοδα.

Φορολογική απάτη

Η νέα οδηγία αναμένεται να βελτιώσει την ικανότητα των κρατών-μελών να εντοπίζουν και να καταπολεμούν τη φορολογική απάτη, τη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή, απαιτώντας απ’ όλους τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων, που εδρεύουν στην Ε.Ε. ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, να αναφέρουν τις συναλλαγές πελατών που διαμένουν στην Ε.Ε.

Επιπλέον, το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας επεκτάθηκε σε σύγκριση με προηγούμενες εκδόσεις της, ώστε να συμπεριλαμβάνει και τις υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων όσον αφορά το ηλεκτρονικό χρήμα και τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών, καθώς και την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις εκ των προτέρων διασυνοριακές αποφάσεις τις οποίες χρησιμοποιούν φυσικά πρόσωπα.

Με τον κανονισμό MiCA και την επικαιροποίηση των κανόνων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οδηγία παρέχει ένα ολοκληρωμένο και διαφανές νομοθετικό πλαίσιο για την Ε.Ε., το οποίο έχει ως αποτέλεσμα ασφάλεια δικαίου, δίκαιη φορολόγηση και τη δημιουργία ενός ελκυστικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Ο κανονισμός MiCA

Ήδη, η Ευρώπη έχει κάνει ένα μεγάλο βήμα για τον ψηφιακό χρηματοοικονομικό τομέα, δημιουργώντας, πρώτη παγκοσμίως, θεσμικό πλαίσιο για τα κρυπτοστοιχεία. Με τον Κανονισμό – γνωστό ως MiCA – τον οποίο παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήδη από το φθινόπωρο του 2020, η Ε.Ε. εντάσσει τα κρυπτοστοιχεία, τους εκδότες κρυπτοστοιχείων και τους παρόχους υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων σε κανονιστικό πλαίσιο, με το Συμβούλιο να θεσπίζει, για πρώτη φορά, σε επίπεδο Ε.Ε. ρυθμιστικό πλαίσιο για τον συγκεκριμένο τομέα.

Ο κανονισμός θα προστατεύσει τους επενδυτές αυξάνοντας τη διαφάνεια και θεσπίζοντας ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τους εκδότες και τους παρόχους υπηρεσιών, που θα περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Οι νέοι κανόνες καλύπτουν τους εκδότες συναλλακτικών μαρκών, μαρκών με αναφορά σε περιουσιακά στοιχεία και των αποκαλούμενων “σταθερών κρυπτονομισμάτων”. Καλύπτονται, επίσης, οι πάροχοι υπηρεσιών, όπως οι τόποι διαπραγμάτευσης και τα πορτοφόλια, όπου τηρούνται κρυπτοστοιχεία.

Το εν λόγω κανονιστικό πλαίσιο έχει ως στόχο την προστασία των επενδυτών και τη διαφύλαξη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, προάγοντας την καινοτομία και ενισχύοντας την ελκυστικότητα των κρυπτοστοιχείων.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This