nowmag.gr

Κλιμακώθηκαν το 2023 οι ψηφιακές επιθέσεις, με την αύξηση να αναμένεται εκθετική και το 2024. Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν ότι το 2023 επί καθημερινής βάσης διανέμονταν, κατά μέσο όρο, 411.000 κακόβουλα αρχεία, με αύξηση σχεδόν 3% το 2023 σε σύγκριση με πέρσι.

Συγκεκριμένοι τύποι απειλών κλιμακώθηκαν επίσης: οι ειδικοί παρατήρησαν σημαντική αύξηση κατά 53% στις επιθέσεις, που αφορούν κακόβουλο Microsoft Office και άλλους τύπους αρχείων. Οι επιτιθέμενοι έκλιναν προς πιο επικίνδυνες τακτικές, όπως η χρήση backdoor για να διεισδύσουν σε συστήματα χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Αυτές οι πληροφορίες, που περιγράφονται λεπτομερώς στην έκθεση Kaspersky Security Bulletin: Statistics of the Year, υπογραμμίζουν το εξελισσόμενο τοπίο των ψηφιακών απειλών. Σύμφωνα με την έκθεση, το 2023, τα συστήματα της Kaspersky ανίχνευσαν συνολικά σχεδόν 125 εκατομμύρια κακόβουλα αρχεία. 

Τα Windows συνέχισαν να είναι ο πρωταρχικός στόχος για κυβερνοεπιθέσεις, αντιπροσωπεύοντας το 88% του συνόλου των malware-filled δεδομένων, που ανιχνεύονται καθημερινά. Οι κακόβουλες οικογένειες, που διαδίδονται μέσω διαφόρων σεναρίων και διαφορετικών μορφών εγγράφων, κατατάσσονται μεταξύ των τριών κορυφαίων απειλών, αντιπροσωπεύοντας το 10% όλων των κακόβουλων αρχείων, που εντοπίζονται καθημερινά.

“Το τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο συνεχίζει να εξελίσσεται και να γίνεται όλο και πιο επικίνδυνο χρόνο με τον χρόνο. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου συνεχίζουν να αναπτύσσουν νέο κακόβουλο λογισμικό, τεχνικές και μεθόδους για να επιτεθούν σε οργανισμούς και άτομα”, αναφέρει η Kaspersky.

Καθημερινή αύξηση

Τα συστήματα ανίχνευσης της Kaspersky ανακάλυψαν μια αρκετά σημαντική καθημερινή αύξηση των κακόβουλων αρχείων σε διάφορες μορφές εγγράφων – για παράδειγμα, Microsoft Office, PDF κ.λπ. – που αυξήθηκαν κατά 53% σε περίπου 24.000 αρχεία. Η άνοδος μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των επιθέσεων, που χρησιμοποιούν αρχεία PDF phishing, σχεδιασμένα να κλέβουν δεδομένα από πιθανά θύματα.

Ο πιο διαδεδομένος τύπος κακόβουλου λογισμικού εξακολουθεί να είναι τα trojans. Το 2023, παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη άνοδος στη χρήση backdoors, σημειώνοντας αύξηση από 15.000 εντοπισμένα αρχεία ημερησίως το 2022 σε 40.000 το 2023. 

Τα backdoors ξεχώρισαν ως ένας από τους πιο επικίνδυνους τύπους trojans, παρέχοντας στους επιτιθέμενους απομακρυσμένο έλεγχο του συστήματος των θυμάτων για την εκτέλεση εργασιών, όπως η αποστολή, η λήψη, η εκτέλεση και η διαγραφή αρχείων, καθώς και η συλλογή εμπιστευτικών δεδομένων και η καταγραφή της δραστηριότητας του υπολογιστή.

“Επιπλέον, τα εμπόδια εισόδου στο έγκλημα στον κυβερνοχώρο μειώνονται λόγω της βελτίωσης της τεχνητής νοημοσύνης, την οποία χρησιμοποιούν οι επιτιθέμενοι, για παράδειγμα, για να δημιουργήσουν μηνύματα phishing με πιο πειστικά κείμενα. Σε αυτούς τους καιρούς, είναι σημαντικό τόσο για τους μεγάλους οργανισμούς, όσο και για κάθε χρήστη, να επωφεληθεί από αξιόπιστες λύσεις ασφάλειας”, αναφέρουν οι ειδικοί της Kaspersky.

Πηγή: https://www.sepe.gr/

You May Like This