nowmag.gr

Η αμερικανική κυβέρνηση χορήγησε προσωρινή άδεια στην Huawei και τους συνεργάτες της, επιτρέποντας στις αμερικανικές εταιρείες να προμηθεύουν τον γίγαντα των τηλεπικοινωνιών και τηλεφωνικών συσκευών μέχρι τον Αύγουστο. Η προσωρινή αυτή άδεια θα ισχύει για 90 ημέρες, ξεκινώντας από τις 20 Μαΐου.

Παρά τις ειδήσεις που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο που πέρασε και μιλούσαν για αναστολή προμηθειών από διάφορους κατασκευαστές chip προς στην κινεζική εταιρεία, σαν αποτέλεσμα της τοποθέτησής της σε μαύρη λίστα την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ φαίνεται ότι μαλακώνει τη στάση του. Με ημέρα έκδοσής της τη Δευτέρα, η προσωρινή γενική άδεια για την Huawei και 68 μη αμερικάνικους συνεργάτες της θα διαρκέσει για 90 ημέρες, φτάνοντας μέχρι τις 19 Αυγούστου 2019. Η προσωρινή άδεια θα καλύπτει διάφορους τομείς, όπως τις προμήθειες για τη διασφάλιση της πλήρους λειτουργίας των δικτύων και του εξοπλισμού της Huawei, τις ενημερώσεις λογισμικού για υπάρχουσες συσκευές Huawei, καθώς και κάλυψη τυχόν ζητημάτων ασφαλείας στην εταιρία. Η άδεια εξουσιοδοτεί επίσης τις αμερικανικές επιχειρήσεις να συνεργαστούν με την Huawei και τους συνεργάτες της, “κάνοντας ότι είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη προτύπων 5G ως μέρος ενός καθολικά αναγνωρισμένου οργανισμού διεθνών προτύπων”.

Την ίδια στιγμή, ο ιδρυτής της Huawei κος Ren Zhengfei απάντησε με έντονο ύφος στις αναφορές των κρατικών μέσων ενημέρωσης, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ υποτιμούν τις δυνατότητες της εταιρίας και ότι αυτή έχει ήδη καταβάλει προσπάθειες να μετριάσει τον αντίκτυπο οποιωνδήποτε περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Ανέφερε επίσης ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να πλησιάσει την Huawei στον τομέα της τεχνολογίας 5G, γεγονός που οι νομοθέτες της Δύσης παλεύουν να σταθμίσουν τον τρόπο αντιμετώπισης της εταιρείας. Η Huawei υποστηρίζει ότι ο πλήρης αποκλεισμός της εταιρίας από το 5G θα μπορούσε να προσθέσει αρκετά χρόνια αναμονής για τη νέα τεχνολογία, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν οι πελάτες.

Παρόλο που η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Τheresa May συμφώνησε να επιτρέψει στην Huawei την προμήθεια υλικών χωρίς πυρήνα για τα δίκτυα 5G των εταιριών κινητής, η απόφαση της ηγεσίας της αγγλόφωνης συμμαχίας FVEY (Five Eyes) που αποτελείται από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, παραμένει αμφιλεγόμενη.

Μια νέα έκθεση που δημοσίευσε η δεξιών πεποιθήσεων ιστοσελίδα Henry Jackson Society, η οποία υπογράφεται από τον ομώνυμο συντηρητικό βουλευτή και πρώην σύμβουλο κυβερνητικής ασφάλειας, ισχυρίζεται ότι υπάρχει “σημαντικός κίνδυνος” αν επιτραπεί στην Huawei να προμηθεύσει τα 5G δίκτυα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η έκθεση περιλαμβάνει ένα πρόλογο από τον πρώην διευθυντή της MI6 Richard Dearlove, καλώντας την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη θέση της στο συγκεκριμένο ζήτημα.

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This