nowmag.gr

Η Huawei σχεδιάζει την πώληση της επιχείρησης υποθαλάσσιων καλωδίων, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τις συνέπειες της αμερικανικής απαγόρευσης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εταιρεία κατασκευής καλωδίων οπτικής ίνας Hengtong Optic-Electric Co Ltd που εδρεύει στην πόλη Suzhou της Κίνας, έχει υποβάλει αίτηση στο χρηματιστήριο της Σαγκάης για να αποκτήσει το 51% που κατέχει η Huawei στην Huawei Marine. Η Huawei Marine δημιουργήθηκε με τη βρετανική εταιρεία Global Marine το 2008, με τον κινέζο εταίρο να αποκτά τον έλεγχο της κοινοπραξίας το 2018. Η εταιρία αυτή μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 90 υποθαλάσσια καλώδια, συμπεριλαμβανομένου του SAIL (South Atlantic Inter Link) μεταξύ της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, ενώ έχει προβεί και στην αναβάθμιση άλλων όπως το καλωδιακό σύστημα της Δυτικής Αφρικής WACS (West Africa Cable System). Τα έργα της αυτά την έχουν βοηθήσει  να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά από πιο καθιερωμένους ανταγωνιστές της.

Η Huawei δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει την πιθανή πώληση, αλλά η είδηση αυτή έρχεται λίγες εβδομάδες μετά από τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον της, οι οποίες έχουν επίπτωση στα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας να μη λαμβάνουν πλέον ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα Android από την Google, ή να μην έχουν πρόσβαση στις δημοφιλείς εφαρμογές της. Οι ενέργειες της αμερικανικής κυβέρνησης καθιστούν επίσης εξαιρετικά δύσκολη στην Huawei την προμήθεια εξαρτημάτων για τις συσκευές της. Η παρουσία της εταιρείας στην αμερικανική αγορά τηλεπικοινωνιών έχει πραγματικά παγώσει, λόγω φόβων ότι ο εξοπλισμός της είναι επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, ισχυρισμοί που η Huawei αρνείται κατηγορηματικά, όμως έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι η Ουάσιγκτον ανησυχεί επίσης και για την επιχείρηση υποθαλάσσιων καλωδίων της εταιρείας.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τους συμμάχους να ακολουθήσουν τη δική τους γραμμή, παρά την απουσία στοιχείων που να υποδεικνύουν οποιαδήποτε παραβίαση από την Huawei, με το Ηνωμένο Βασίλειο να εκτελεί τη δική του αξιολόγηση. Οι μέχρι στιγμής διαρροές δείχνουν ότι δεν θα απαγορευτεί στις βρετανικές εταιρίες να χρησιμοποιούν το kit της Huawei εντός των δικτύων τους, όμως αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο υπουργός Εξωτερικών Jeremy Hunt ανέφερε στο BBC ότι έχει ακούσει τις προειδοποιήσεις της Αμερικής χωρίς όμως να έχει ακόμη ληφθεί οριστική απόφαση, δηλώνοντας: «Δεν έχουμε βγάλει την τελική μας απόφαση, αλλά έχουμε επίσης καταστήσει σαφές ότι εξετάζουμε τόσο τα τεχνικά – να είμαστε σίγουροι ότι δεν υπάρχει μια κερκόπορτα, έτσι ώστε μια τρίτη χώρα να μπορεί να χρησιμοποιήσει το 5G για να μας κατασκοπεύσει -, όσο και τα στρατηγικά ζητήματα, ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν είμαστε εξαρτημένοι από μια τρίτη χώρα για απολύτως ζωτικής σημασίας τεχνολογία».

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This