nowmag.gr

Η Huawei προχωράει στο επόμενο βήμα σε ότι αφορά τη νομική της υπόθεση εναντίον της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τη διαδικασία.

Τον Μάρτιο, η Huawei κατέθεσε αγωγή εναντίον των Η.Π.Α., υποστηρίζοντας ότι ο νόμος που απαγορεύει στις κυβερνητικές υπηρεσίες την αγορά εξοπλισμού του κινέζικου τεχνολογικού γίγαντα, είναι αντισυνταγματικός. Η αγωγή επικεντρώνεται σε μια διάταξη του νόμου που ονομάζεται Εθνικός Νόμος Εξουσιοδότησης NDDA (National Defense Authorization Act). Το άρθρο 889 της εν λόγω νομοθεσίας απαγορεύει στις εκτελεστικές κυβερνητικές υπηρεσίες να προμηθεύονται τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό από την Huawei και τον ανταγωνιστή της ZTE.

Και οι δύο αυτές εταιρίες αναφέρονται ρητά στην πράξη. Αυτό που τώρα ετοιμάζεται να καταθέσει η Huawei είναι γνωστό στους νομικούς κύκλους ως “αίτημα για έκδοση σύντομης δικαστικής απόφασης”. Πρόκειται για ένα αίτημα προς το δικαστήριο για να χαρακτηρίσει το θέμα της Huawei ως νομικό ζήτημα. Δηλαδή, η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτή η υπόθεση έχει ορισμένα ερωτηματικά που σχετίζονται με το νόμο – το NDAA και το Σύνταγμα των ΗΠΑ -, χωρίς να έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με κανέναν. Στόχος της Huawei είναι να επιταχύνει τη διαδικασία της τελικής δικαστικής απόφασης, ωστόσο αμερικανικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια κίνηση τακτικής που αποσκοπεί στην αποφυγή της υποχρέωσης της κινέζικης εταιρίας να παραδώσει ευαίσθητα εταιρικά έγγραφα ως μέρος της νομικής έρευνας.

Τι επιδιώκει η Huawei

Η κινέζικη εταιρεία επιδιώκει την κατάργηση του άρθρου 889 του NDAA. Κάτι που μπορεί να στηριχτεί νομικά, καθώς είναι εφικτή η κατάργηση ενός ενιαίου τμήματος του νόμου χωρίς να καταργηθεί ολόκληρη η νομοθεσία. Η Huawei υποστηρίζει ότι η διάταξη του NDAA είναι μια νομοθετική πράξη που καταγγέλλει ένα συγκεκριμένο άτομο ή ομάδα ως ενόχους κάποιας παράβασης και τα τιμωρεί χωρίς τη δέουσα διαδικασία. Και αυτό, σύμφωνα με τη Huawei, απαγορεύεται από το Σύνταγμα των ΗΠΑ. Οι δικηγόροι της εταιρείας ισχυρίζονται επίσης ότι το άρθρο 889 δεν έχει καμιά νομική υπόσταση, διότι η εταιρία δεν μπορεί να ακούσει τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον της για να τα καταπολεμήσει ενώπιον του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται έτσι τα δικαιώματά της για δίκαιη διαδικασία.

Ο επικεφαλής νομικός της Huawei Song Liuping υποστήριξε για μια ακόμη φορά τη νομιμότητα της εταιρίας και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην αμερικάνικη δικαιοσύνη, δηλώνοντας: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι η Huawei αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια. Δεν υπάρχει ούτε φωτιά και ούτε καπνός, παρά μόνο σπέκουλα. Το δικαστικό σύστημα αποτελεί την τελευταία γραμμή άμυνας για τη δικαιοσύνη και η Huawei έχει εμπιστοσύνη στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα του αμερικανικού δικαστικού συστήματος. Ευελπιστούμε ότι τα λάθη στο NDAA μπορούν να διορθωθούν από το δικαστήριο».

Η ομοσπονδιακή απαγόρευση είναι ένα μόνο μέρος από μια σειρά πρόσφατων νομικών κινήσεων που έχουν σχεδιαστεί για να αποκλείσουν την Huawei από την αμερικανική αγορά και να επηρεάσουν την ικανότητά της να λειτουργεί ελεύθερα. Πρόσφατα, με προεδρική εκτελεστική εντολή που εκδόθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα και δεν κατονομάζει την Huawei, επεκτάθηκε ουσιαστικά η απαγόρευση των συναλλαγών της με όλες τις αμερικανικές εταιρείες. Την ίδια ημέρα, το Τμήμα Εμπορίου όρισε ένα διάστημα 90 ημερών μέχρι να πάψουν οι αμερικάνικες εταιρίες να προμηθεύουν με βασικά εξαρτήματα τη Huawei.

Το δικαστήριο της ανατολικής περιφέρειας του Τέξας έχει προγραμματίσει ακρόαση για τις 19 Σεπτεμβρίου, όμως εκτιμάται ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να ληφθεί απόφαση σχετικά με την κίνηση της Huawei.

 

του Χάρη Ματθαίου

You May Like This