nowmag.gr

Η Apple εργάζεται για να φέρει το δικό της μόντεμ 5G στο iPhone εδώ και χρόνια και ο αγώνας της να κάνει ακριβώς αυτό είναι ένα από τα χειρότερα κρυμμένα μυστικά της Silicon Valley σε αυτό το σημείο. Ωστόσο, μια νέα έκθεση υποδηλώνει ότι η Apple σκοπεύει να κοιτάξει πέρα από το 5G νωρίτερα παρά αργότερα, κλίνοντας στη μελλοντική συνδεσιμότητα 6G πολύ πριν να τοποθετήσει την προηγμένη δυνατότητα δικτύωσης σε ένα μελλοντικό iPhone.

Η Apple εργάζεται για να σχεδιάσει το δικό της υλικό μόντεμ 5G από τότε που αγόρασε την επιχείρηση μόντεμ της Intel το 2019. Πλήρωσε ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να φέρει την τεχνογνωσία της Intel αλλά μέχρι σήμερα.

Οι αναφορές υποδεικνύουν ότι η Apple βρήκε τον σχεδιασμό ενός μόντεμ πολύ πιο δύσκολο από το να δημιουργήσει τα δικά της σχέδια συστήματος-σε-τσιπ (SoC) για iPhone, iPad και Mac, για να μην αναφέρουμε το Apple TV και το Apple Watch. Αλλά τα σημάδια είναι ήδη ξεκάθαρα ότι η Apple επιθυμεί να προχωρήσει, ακόμη και να φτάσει στο σημείο να ξεπεράσει το 5G.

Με την Apple φέρεται να προσλαμβάνει μηχανικούς 6G, τα μάτια είναι ήδη στραμμένα στο τι θα ακολουθήσει εντός των τειχών της Apple. Αλλά πέρα από αυτά τα τείχη, φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι θα πρέπει να στραφεί σε ένα παλιό εχθρό και φίλο πολύ πριν το 6G είναι έτοιμο για επίσημη διάθεση.

Η Qualcomm θα μπορούσε να είναι μέσα στα iPhone για τα επόμενα χρόνια.

Μετά τα δεινά της Apple στο 5G, ο Mark Gurman του Bloomberg αναφέρει ότι η εταιρεία επιθυμεί να προχωρήσει μπροστά από το παιχνίδι όσον αφορά την ανάπτυξη 6G. Γράφοντας στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό δελτίο Power On, ο Gurman λέει ότι η Apple προσλαμβάνει μηχανικούς για να εξετάσουν το 6G.

Η Apple αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι άνοιξε την πόρτα σε μηχανικούς 6G το 2021, αλλά μια περίληψη εργασίας που δημοσιεύτηκε εκείνη την εποχή ήταν συνήθως ντροπαλή για το τι θα έκαναν αυτοί οι μηχανικοί. Τώρα, μια νέα λίστα θέσεων εργασίας κατέστησε απίστευτα σαφές ποιος είναι ο στόχος — να αρχίσετε να σχεδιάζετε μόντεμ 6G για χρήση σε μελλοντικά δίκτυα.

“Ως αρχιτέκτονας κυψελών πλατφόρμας, θα οδηγείτε και θα συντονίζετε το σχεδιασμό και τη μοντελοποίηση μιας αρχιτεκτονικής αναφοράς 6G”, εξηγεί η περιγραφή της θέσης εργασίας. «Πρέπει να αναπτυχθεί ένα κατάλληλο σύνολο πρωτοτύπων υλοποιήσεων και μοντέλων αρχιτεκτονικής αναφοράς που να επιτρέπουν την αξιολόγηση υποψηφίων τεχνολογίας και περιπτώσεις χρήσης».

Αυτό δεν αφήνει πολλά στη φαντασία και είναι προφανές ότι η Apple θέλει να βεβαιωθεί ότι δεν χρειάζεται να βασίζεται σε μια τρίτη εταιρεία για μόντεμ όταν φτάσει το 6G. Ωστόσο, καθώς αυτό είναι απίθανο να συμβεί τουλάχιστον μέχρι το 2030, το 5G έχει ακόμα λίγη ζωή. Και λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα της Apple μέχρι σήμερα, ίσως χρειαστεί να επεκτείνει τη σύμβαση με τον τρέχοντα προμηθευτή της.

Η Qualcomm είναι η εταιρεία που παρέχει τα μόντεμ 5G που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος από την Apple. Το τσιπ 5G του τροφοδοτεί τη σειρά iPhone 15, μεταξύ άλλων, και είναι το μόντεμ για μεγάλο μέρος του κόσμου του Android. Είναι επίσης μια εταιρεία που γνωρίζει καλά ότι η Apple σκοπεύει να την εγκαταλείψει το συντομότερο δυνατό.

Αλλά η Qualcomm γνωρίζει επίσης καλά ότι η Apple χρειάζεται τα τσιπ της και η ημιδημόσια αποτυχία του εσωτερικού της έργου 5G δεν έχει βοηθήσει τα πράγματα. Μόλις πριν από λίγους μήνες η Apple επέκτεινε τη συμφωνία της με την Qualcomm για να φέρει τα προϊόντα του κατασκευαστή μόντεμ στα iPhone μέχρι το 2026.

Όμως, με τα συνεχιζόμενα προβλήματα 5G, είναι απολύτως πιθανό η συμφωνία να χρειαστεί να επεκταθεί και πάλι. Το πόσο θα κοστίσει αυτό είναι εικασία του καθενός, αλλά για μια φορά η Apple μπορεί να μην βρίσκεται στην ισχυρή διαπραγματευτική θέση στην οποία βρίσκεται συνήθως.

Το 6G, φαίνεται, θα μπορούσε να αξίζει πολλά χρήματα εάν η Apple μπορεί να το κάνει σωστά. Χρήματα που διαφορετικά θα έβρισκαν τον δρόμο τους στα ταμεία της Qualcomm.

Πηγή: https://appleworldhellas.com/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 6/12/2023)

You May Like This