nowmag.gr

Μπορεί η έλευση του 5G να αργεί ακόμα στην Ελλάδα, καθώς κάθε νέα τεχνολογία εφαρμόζεται στη χώρα μας με μεγάλη καθυστέρηση, όμως σε άλλα μέρη του πλανήτη έχουν ήδη ξεκινήσει οι έρευνες για το 6G. Λίγες μέρες μετά την έναρξη των εμπορικών 5G υπηρεσιών στην Κίνα, με τη φθηνότερη επιλογή για τους χρήστες να κοστίζει λιγότερο από 20 δολάρια, η χώρα ξεκίνησε επίσημα την έρευνα για την ανάπτυξη του 6G, σηματοδοτώντας την έναρξη της επόμενης φάσης στην κούρσα εξοπλισμών κυψελοειδούς τεχνολογίας με τις ΗΠΑ. Το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας της Κίνας ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες ότι προχώρησε στη συγκρότηση δύο ομάδων για την επίβλεψη της έρευνας και της μελέτης του 6G, ξεκινώντας επίσημα την παροχή κρατικής υποστήριξης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης της νέας τεχνολογίας. Η μια ομάδα αποτελείται από κυβερνητικά τμήματα που θα είναι υπεύθυνα για την προώθηση της τεχνολογίας 6G, ενώ η άλλη περιλαμβάνει 37 εμπειρογνώμονες από πανεπιστήμια, επιστημονικά ιδρύματα και εταιρείες, με σκοπό να παρέχουν τεχνικές συμβουλές για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων της κυβέρνησης για το 6G. Αν και το υπουργείο δεν ονόμασε καμία από τις εταιρείες που ασχολούνται με την ανάπτυξη του 6G, θωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ένας εθνικός πρωταθλητής τεχνολογίας όπως η Huawei θα βρίσκεται μέσα στη λίστα. Η κυβέρνηση είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι σκόπευε να ξεκινήσει την ανάπτυξη του 6G πριν από το τέλος του 2018 και ότι προσδοκούσε πως τα εμπορικά δίκτυα θα είναι έτοιμα πριν από το τέλος της δεκαετίας του 2020.

Παρόλο που οι υπηρεσίες 4G ξεκίνησαν σχετικά αργά στην Κίνα, η χώρα έχει γίνει πλέον ηγέτης στο 5G, καθώς διαθέτει ήδη το μεγαλύτερο παγκόσμιο δίκτυο πέμπτης γενιάς, ενώ η Huawei είναι σημαντικός παράγοντας στην αγορά τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού. Οι τηλεπικοινωνίες έχουν αναδειχθεί ως πηγή εντάσεων ανάμεσα στο Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, όμως το κινεζικό υπουργείο δηλώνει ότι είναι αποφασισμένο να καθορίσει τις βάσεις για την ανάπτυξη του 6G. Αντιμετωπίζοντας το θέμα ως κρίσιμη προτεραιότητα, το υπουργείο Επιστήμης και Τεχνολογίας θα αρχίσει να καταρτίζει έναν οδικό χάρτη για την ανάπτυξη 6G, καθώς και να διερευνήσει τις πιθανές εφαρμογές της τεχνολογίας. Από την άλλη πλευρά, ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump δήλωσε ότι επιθυμεί διακαώς να πάρει η Αμερική το προβάδισμα για το 6G, καθώς δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μείνει πίσω η χώρα στον τομέα της τεχνολογίας. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχουν θεσπιστεί συγκεκριμένα μέτρα και δεν υπάρχει ακόμη ομοφωνία για τα πλεονεκτήματα που θα φέρουν τα δίκτυα 6G.

Αν και είναι γνωστό ότι το 5G παρέχει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων κατά τουλάχιστον 10 φορές υψηλότερες σε σχέση με το 4G που έχει κυκλοφορήσει από το 2009, είναι πολύ νωρίς να προβλέψουμε ποια θα μπορούσε να είναι η αντίστοιχη για το 6G, ή τι είδους τεχνολογίες θα προωθήσει. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι το 6G θα παρέχει θεωρητικά ταχύτητες που θα φτάνουν έως και το 1Tbps.

Σε ότι αφορά τις άλλες χώρες, στη Νότια Κορέα η Samsung εργάζεται ήδη πάνω στο 6G, ενώ στη Βόρεια Φινλανδία το “6Genesis project” ύψους 251 εκατ. ευρώ έχει επίσης ξεκινήσει τις έρευνές του για τα δίκτυα έκτης γενιάς, με τους επικεφαλής του έργου να δηλώνουν ότι το 6G θα εκπληρώσει την υπόσχεση χωρητικότητας και λανθάνουσας απόδοσης του 5G, παρέχοντας τις απαιτούμενες αρχιτεκτονικές αλλαγές και τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI).

Χάρης Ματθαίου

You May Like This