nowmag.gr

Ερώτημα για το πώς θα αναπτυχθούν τα Δίκτυα 5G στην Ελλάδα από την στιγμή που σε διεθνές επίπεδο δεν έχουν αρθεί οι απαγορεύσεις, οι περιορισμοί και η αρνητική θέση πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, έθεσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, επικεφαλής του κόμματος «Μέρα 25» στην χθεσινή ψήφιση των προγραμματικών αρχών και δηλώσεων της Κυβέρνησης. Το θέμα της Huawei δεν έχει φτάσει στην «επιφάνεια», καθώς τα Δίκτυα 5G δημιουργούνται μόνο σε πιλοτικό επίπεδο σε επιλεγμένες πόλεις της Ελλάδας.

Επίσης η συνολική εκκίνηση των Δικτύων 5G έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά και σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στις Προγραμματικές Δηλώσεις της κυβέρνησης, «στα επόμενα βήματα για τα δίκτυα 5G περιλαμβάνεται η συγκρότηση ενός εθνικού πλάνου, οριοθετώντας το σχετικό οικοσύστημα, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες πλήρη εικόνα και προβλεψιμότητα. Στο τέλος του 2020 τοποθετείται η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς».

Χωρίς να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες, καθώς οι «παραγωγικές επενδύσεις» από επενδυτικούς φορείς και πολυεθνικές εταιρείες τεχνολογίας στους τομείς των ΤΠΕ είναι πρακτικά στο ελάχιστο επίπεδο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και προφανώς «πόρω απέχουσες» από το ευρωπαϊκό πρότυπο, που είναι η Ιρλανδία. Πάντως ο Γιάνης Βαρουφάκης έθεσε το θέμα που απασχολεί άλλες, προηγμένες τεχνολογικά χώρες, το οποίο, αν δεν έχει λυθεί όταν θα ξεκινήσει η επίσημη διαδικασία δημιουργίας Δικτύων 5G, θα δημιουργήσει τότε ανάλογες δυσκολίες. Σημειωτέον ότι σε όσα έργα «τρέχουν» σε πιλοτικά Δίκτυα 5G ο βασικός εξοπλισμός καθώς και τα κινητά τηλέφωνα προέρχονται από την Huawei, χωρίς να έχει δημιουργηθεί κανένα θεσμικό και νομικό πρόβλημα, αν και ακόμη πρόκειται για δοκιμαστικές (πιλοτικές) εφαρμογές.

Συμβατότητα κινητών τηλεφώνων με το σύστημα ‘112″

Τέλος για το θέμα της ασυμβατότητας των τηλεφώνων της Apple, αλλά και άλλων κινητών τηλεφώνων που δεν είναι συμβατά λόγω λειτουργικού συστήματος με την υπηρεσία του «112», όπου διατυπώθηκε η άποψη ότι η ΕΕΤΤ εμπλέκεται σε αυτό με την έκδοση σχετικής ντιρεκτίβας προς τις εταιρείες, η απάντηση από ανώτατο υπηρεσιακό στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του πολίτη για την λειτουργία του «112», είναι απλή και κατηγορηματκή: «Για όλα τα ψηφιακά προϊόντα που λειτουργούν σε ελληνικά δίκτυα, είναι υποχρεωτικό να είναι απόλυτα συμβατά με τα Δίκτυα της χώρας και ειδικά με τα Δίκτυα Έκτακτης Ανάγκης και προπαντώς με το «112». Ως εκ τούτου οι εγχώριες αντιπροσωπείες πρέπει να εφαρμόσουν τους νόμους και είναι αυτονόητο ότι δεν χρειάζεται καμία κατεύθυνση από Ανεξάρτητες Αρχές ή Δημόσιες Υπηρεσίες για το αν έχουν συμβατές συσκευές με τις ελληνικές προδιαγραφές και λειτουργικές απαιτήσεις των δημοσίων υπηρεσιών. Παράλληλα οι καταναλωτές πρέπει να ρωτούν την συμβατότητα με το «112» για τις νέες τους συσκευές και να αποφασίζουν ανάλογα».

Έτσι το στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του πολίτη έθεσε ένα μικρό μεν, αλλά σημαντικό θέμα το οποίο λόγω αντικειμένου είναι και στους τομείς αρμοδιότητας των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομίας, στο οποίο έχουν ενσωματωθεί πλήρως οι υπηρεσίες του παλαιού υπουργείου Εμπορίου, με ευθύνη στις πιστοποιήσεις των εισαγώμενων προϊόντων και συσκευών για το αν ακολουθούν και τηρούν τις εθνικές και κοινοτικές οδηγίες.

ictplus.gr

You May Like This