nowmag.gr

Στη μείωση του κόστους και της γραφειοκρατίας με στόχο την ταχύτερη ανάπτυξη δικτύων πολύ υψηλής ταχύτητας στοχεύει το “Gigabit Infrastructure Act”, το οποίο έλαβε χθες το “πράσινο φως” από την Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο νόμος θα απλουστεύσει και θα κάνει πιο σύντομες τις διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών, θα περιορίσει τα γραφειοκρατικά εμπόδια για τους φορείς εκμετάλλευσης και θα μειώσει το κόστος ανάπτυξης των δικτύων πολύ υψηλής ταχύτητας.

Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, ο νέος νόμος και ειδικότερα οι τροπολογίες που πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές, μειώνει από τέσσερις σε δύο μήνες τον χρόνο, που έχουν στη διάθεσή τους οι εθνικές Αρχές, για να λάβουν απόφαση χορήγησης της απαραίτητης άδειας.

Η νέα νομοθεσία αναμένεται να μειώσει και το κόστος ανάπτυξης δικτύων με δυνατότητα gigabit (που μπορούν να επιτρέψουν τη λήψη δεδομένων με ταχύτητα 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο). Στόχος αυτής της πράξης είναι να διασφαλίσει ότι, έως το 2030, όλα τα νοικοκυριά της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε σταθερά δίκτυα gigabit και σε όλους τους πληθυσμούς περιοχές, συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών περιοχών, έχουν κάλυψη 5G.

Βασικός στόχος του “Gigabit Infrastructure Act” είναι να τονώσει τις επενδύσεις σε ψηφιακές υποδομές, να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και να διασφαλίσει ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παραμένουν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας καινοτομίας.

Πρόσβαση σε υποδομές

Τα νέα μέτρα θα διευκολύνουν την πρόσβαση σε φυσικές υποδομές, όπως κτίρια, στέγες, προσόψεις. Θα ενθαρρύνουν επίσης την κοινή χρήση υποδομών, όπως αγωγοί, στύλοι, εγκαταστάσεις κεραιών, πύργοι και άλλες υποστηρικτικές κατασκευές. Με τον τρόπο αυτό, πρόθεση είναι να ελαχιστοποιήσουν τα δαπανηρά έργα πολιτικού μηχανικού και να επιταχύνουν την ανάπτυξη δικτύων υψηλής ταχύτητας.

Η νομοθεσία θα εισαγάγει, επίσης, μέτρα για τον συντονισμό των πολιτικών έργων, που εκτελούνται από φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ή δημόσιες αρχές. Οι ειδικές διατάξεις αποσκοπούν, επίσης, να δώσουν κίνητρα και να επιταχύνουν την επέκταση της κάλυψης σε αγροτικές, απομακρυσμένες και αραιοκατοικημένες περιοχές.

Για να επιτευχθεί αυτό, σε πολύ περιορισμένες περιπτώσεις, οι υποχρεώσεις πρόσβασης θα επεκταθούν σε εμπορικά κτίρια, σε περιοχές με κακή κάλυψη και σε περιοχές, όπου δεν υπάρχουν δημόσια κτίρια διαθέσιμα για υποδομή υποδοχής.

Κατάργηση τελών για κλήσεις εντός Ε.Ε.

Στο μεταξύ χθες, οι ευρωβουλευτές εισήγαγαν, επίσης, διατάξεις για την κατάργηση των τελών για τους τελικούς χρήστες για κλήσεις και SMS εντός της Ε.Ε. Για να αποφευχθούν οι περιττές υπερβολικές τιμές, οι ευρωβουλευτές πιστεύουν ότι θα πρέπει να εγκριθεί νομοθεσία για τη ρύθμιση των κλήσεων εντός της Ε.Ε. πριν λήξουν οι τρέχουσες διατάξεις τον Μάιο του 2024.

“Στον σημερινό κόσμο, η πρόσβαση στο Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας είναι αναγκαιότητα, ακόμη και δικαίωμα – το δικαίωμα στη συνδεσιμότητα. Μειώνοντας τη γραφειοκρατία, απλοποιώντας τις διαδικασίες και επιταχύνοντας τη διαδικασία χορήγησης αδειών, οι φορείς εκμετάλλευσης θα γίνουν πιο ανταγωνιστικοί στην ανάπτυξη αυτών των δικτύων”, σημειώνουν οι ευρωβουλευτές.

“Οι ευρωβουλευτές έκαναν ένα θαρραλέο βήμα ψηφίζοντας υπέρ της κατάργησης όλων των πρόσθετων τελών για την επικοινωνία εντός της Ε.Ε., προς όφελος των πολιτών μας και για την ενιαία αγορά μας, καθώς αυτή η νομοθεσία είναι η τελευταία μας ευκαιρία να δράσουμε εγκαίρως για να αποφευχθεί η αύξηση στις χρεώσεις”, προσθέτει το Ευρωκοινοβούλιο σε ανακοίνωσή του.

Ψηφιακός αναλφαβητισμός

Σε ολόκληρη την Ε.Ε., οι διαφορές στην ψηφιακή πρόσβαση και στον αλφαβητισμό γίνονται όλο και πιο εμφανείς. Ενώ τα αστικά κέντρα επωφελούνται συχνά από τις πιο πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις, οι αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να υστερούν.

Αυτό το ψηφιακό χάσμα όχι μόνο εμποδίζει μεμονωμένες ευκαιρίες, αλλά διεγείρει επίσης τις δυνατότητες περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.

Ο νόμος Gigabit Infrastructure Act, με την έμφαση που δίνει στην ολοκληρωμένη συνδεσιμότητα, επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτήν την ανισορροπία, διασφαλίζοντας ότι κάθε Ευρωπαίος πολίτης, ανεξάρτητα από την τοποθεσία του, μπορεί να έχει πρόσβαση και να επωφεληθεί από ψηφιακές υπηρεσίες.

Πηγή: sepe.gr

You May Like This