nowmag.gr

Ο Richard Pallot, ανταποκριτής του ITV News, μετά από σχετική έρευνα αποκάλυψε ότι η Amazon καταστρέφει πολλά εκατομμύρια απούλητων, ολοκαίνουριων προϊόντων κάθε χρόνο. Και το παραπάνω, μόνο από ένα από τα 24 κέντρα-αποθήκες που διατηρεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βίντεο του ITV News που τραβήχτηκε μυστικά στις εγκαταστάσεις-αποθήκες της Amazon στο Dunfermline αποκαλύπτουν τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων, από ολοκαίνουριες Smart TVs και φορητούς υπολογιστές, μέχρι high-end ακουστικά, σκληρούς δίσκους, βιβλία και χιλιάδες κουτιά από αχρησιμοποίητες ιατρικές μάσκες – όλα τους στοιβαγμένα σε παλέτες με κούτες που φέρουν την ένδειξη «προς καταστροφή».

Ένας πρώην υπάλληλος της Amazon που προτίμησε να μείνει ανώνυμος δήλωσε στο ITV News ότι οι εργάτες στην αποθήκη έπρεπε να πιάσουν τον εβδομαδιαίο στόχο της καταστροφής 130.000 αντικειμένων. Μάλιστα, σε ένα εσωτερικό υπόμνημα, το οποίο έφτασε στα χέρια του ειδησεογραφικού πρακτορείου, γίνεται λόγος για την καταστροφή 124.000 αντικειμένων κατά τη διάρκεια μόνο μίας εβδομάδας του περασμένου Απριλίου. Την ίδια εβδομάδα, μόλις 24.000 αντικείμενα είχαν την ένδειξη «προς δωρεά».

«Δεν βρίσκω τον λόγο να καταστρέφονται όλα αυτά τα πράγματα: ανεμιστήρες Dyson, σκούπες Hoover, υπολογιστές MacBook και iPad. Τις προάλλες, καταστράφηκαν 20.000 μάσκες προσώπου COVID που βρίσκονταν ακόμα στις συσκευασίες τους» δήλωσε ο πρώην υπάλληλος της Amazon στο ITV News. Περίπου τα μισά από τα αντικείμενα που φέρουν την ένδειξη «προς καταστροφή» βρίσκονται άθικτα στις συσκευασίες τους ενώ τα υπόλοιπα ήταν αντικείμενα που είχαν επιστραφεί σε καλή κατάσταση.

Στο άρθρο του, ο δημοσιογράφος Richard Pallot γράφει ότι τα προϊόντα που παραμένουν απούλητα ή επιστρέφονται από τους πελάτες θα μπορούσαν να έχουν αναδιανεμηθεί σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή σε όσους βρίσκονται σε ανάγκη. Αντ’ αυτού, τα πετούν σε τεράστια καλάθια και μεταφέρονται σε κέντρα ανακύκλωσης ή σε χώρους εναπόθεσης αποβλήτων.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι καταστρέφονται 130.000 αντικείμενα την εβδομάδα, τότε περισσότερα από 6 εκατομμύρια προϊόντα/ αντικείμενα καταστρέφονται αχρησιμοποίητα ή σε καλή κατάσταση κάθε χρόνο.

Το ITV News κινηματογράφησε φορτηγά γεμάτα με αντικείμενα τα οποία μεταφέρονταν σε κέντρα ανακύκλωσης ή σε χώρο εναπόθεσης αποβλήτων και σκουπιδιών. Ένας εκπρόσωπος της Amazon που μίλησε στο ITV News δήλωσε: «Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε τον στόχο της μηδενικής απόρριψης προϊόντων και προτεραιότητά μας είναι να μεταπωλούμε, να δωρίζουμε σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς ή να ανακυκλώνουμε τυχόν προϊόντα που δεν έχουν πωληθεί. Δεν αποστέλλονται αντικείμενα προς ταφή στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ως έσχατη λύση, θα στείλουμε τα όποια αντικείμενα σε οργανισμούς ανακύκλωσης ενέργειας, αλλά εργαζόμαστε σκληρά για να μειώσουμε στο μηδέν τις φορές που θα συμβεί κάτι τέτοιο».

Για ποιο λόγο καταστρέφονται εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα με αυτόν τον τρόπο; Η απάντηση βρίσκεται στο εξαιρετικά επιτυχημένο επιχειρηματικό μοντέλο της Amazon. Πολλοί κατασκευαστές και πωλητές επιλέγουν να στεγάσουν τα προϊόντα τους στις τεράστιες αποθήκες της Amazon. Όμως όσο περισσότερο παραμένουν τα αγαθά, τόσο περισσότερο χρεώνεται η εταιρεία για την αποθήκευσή τους. Αποδεικνύεται φθηνότερο να πετάει ή να καταστρέφει τα αγαθά, ειδικά όταν πρόκειται για απόθεμα από το εξωτερικό, από το να το διατηρεί στις αποθήκες της.

Ο Sam Chetan Welsh της Greenpeace δήλωσε στο ITV News: «Είναι μια αδιανόητη ποσότητα περιττών αποβλήτων και είναι απλώς σοκαριστικό να βλέπουμε μια εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων λιρών να θέλει να απαλλαγεί από το απόθεμα με αυτόν τον τρόπο».

Το ζήτημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, και για αυτό, αφού έγινε γνωστή η υπόθεση, ο πρωθυπουργός των Ηνωμένου Βασιλείου, Boris Johnson δήλωσε ότι η έρευνα του «ακούγεται απίστευτη» προτού προσθέσει: «πρόκειται για ένα κατηγορώ για την καταναλωτική κοινωνία μας, και αν είναι όπως τα λέτε, θα το εξετάσουμε. Προφανώς δεν μας αρέσουν να πηγαίνουν πράγματα σε χώρους υγειονομικής ταφής υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, για αυτό άλλωστε έχουμε και το φορολογικό σύστημα υγειονομικής ταφής και πίστωσης υγειονομικής ταφής και όλα τα υπόλοιπα. Φοβάμαι ότι είναι ένα από αυτά τα πράγματα που θα πρέπει να εξετάσουμε και να επανέλθουμε. Θέλουμε να δούμε περισσότερη επαναχρησιμοποίηση, θέλουμε να δούμε περισσότερη ανακύκλωση, αλλά πάνω απ’ όλα θέλουμε να σταματήσουμε τους ανθρώπους από το να χρησιμοποιούν πράγματα που μολύνουν τις θάλασσες και τον κόσμο μας και αυτό σημαίνει να μειώσουμε τη χρήση του πλαστικού» ολοκλήρωσε.

Πηγή:  insomnia.gr

(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 30/6/2021)

You May Like This