nowmag.gr

Συνολικά 1.433 «μαθητές» ηλικίας από 60 έως και 80 ετών των δήμων Καβάλας και Φλώρινας κάθισαν στα θρανία για να μάθουν να χρησιμοποιούν εύκολα και άνετα μόνοι τους τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Την πρωτιά φαίνεται όμως να την είχαν οι γυναίκες καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία, στον δήμο Καβάλας οι άντρες που παρακολουθούν τα μαθήματα είναι 377 και οι γυναίκες φτάνουν τις 596, ενώ στον δήμο Φλώρινας οι άντρες μαθητές αριθμούν τους 152 και οι γυναίκες καταγράφουν διπλάσιο αριθμό συμμετοχών καθώς φτάνουν τις 308.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το πρόγραμμα «3η e-λικία» στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκαν 1.500 συναντήσεις σε άτομα των 60+ ετών. Η εκπαίδευση θα απευθύνεται από το Νοέμβριο και σε δημότες της ίδιας ηλικιακής ομάδας στους δήμους Αθήνας, Ιωαννίνων, Θερμαϊκού και Κορυδαλλού. Τα μαθήματα υλοποιούνται μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων (https://nationaldigitalacademy.gov.gr/), η οποία μέχρι σήμερα φιλοξενεί και παρέχει δωρεάν 300 μαθήματα τα οποία εμπλουτίζει συνεχώς ενώ επιχειρεί να αναπτύξει και το δικό της εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ξεκίνησε την πρωτοβουλία «3η e-λικία» που έχει ως στόχο την Ψηφιακή Ενδυνάμωση των Ηλικιωμένων, μέσα από τη λειτουργία Ομάδων Ψηφιακής Υποστήριξης.

Όπως έχει τονίσει πολλές φορές ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης η ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων για όλους τους πολίτες αποτελεί το νέο μεγάλο διακύβευμα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την επίτευξη του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στους δημότες 60+ ετών οι περισσότεροι είναι συνταξιούχοι (1291) και στην πλειοψηφία τους είναι απόφοιτοι δημοτικού (567).

Το πρόγραμμα «3η e-λικία»

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σχεδίασε και υλοποιεί την πρωτοβουλία «3η e-λικία» σε συνεργασία με τους δήμους, μέσω της υπογραφής Προγραμματικών Συμβάσεων. Το πρόγραμμα αναπτύσσεται και εξελίσσεται σε τρείς φάσεις:

Α) Η πρώτη πιλοτική λειτουργία της δράσης ξεκίνησε σε συνεργασία με τους δήμους Καβάλας και Φλώρινας στις 1 Ιουνίου έχει διάρκεια έξι μήνες και ολοκληρώνεται τέλος Νοεμβρίου.

Ο σκοπός του προγράμματος είναι υποστηρικτικός και στηρίζεται στην εξατομικευμένη καθοδήγηση και υποστήριξη των ηλικιωμένων που παρέχεται από ειδικά εκπαιδευμένους ανθρώπους, τους Ψηφιακούς Βοηθούς ενώ παράλληλα έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτοτελώς τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Μέχρι σήμερα στους δύο δήμους Καβάλας και Φλώρινας έχουν ολοκληρωθεί 1.500 εξατομικευμένες συναντήσεις-συνεδρίες όπου το ποσοστό των γυναικών που συμμετέχουν είναι περίπου διπλάσιο από τους άντρες.

Η επόμενη πιλοτική εφαρμογή αναφερόμενη ως «Λειτουργία Ψηφιακών Γωνιών για την ψηφιακή ενδυνάμωση των ηλικιωμένων» είναι υβριδικής μορφής και περιλαμβάνει α) την εξατομικευμένη υποστήριξη των ηλικιωμένων β) και την εκπαίδευση- μάθηση μέσα από την ομάδα και τη συλλογική διάδραση με την καθοδήγηση-υποστήριξη των ψηφιακών εκπαιδευτών-βοηθών. Η δράση αυτή θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα, Νοέμβριο στους Δήμους Αθηναίων, Ιωαννίνων, Θερμαϊκού και Κορυδαλλού με αντίστοιχες Προγραμματικές Συμβάσεις που έχουν ήδη υπογραφεί. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στις Λέσχες Φιλίας, ΚΑΠΗ ή σε επιλεγμένους χώρους από τους δήμους. Η εξατομικευμένη υποστήριξη από τον ειδικά εκπαιδευμένο Ψηφιακό Βοηθό- Εκπαιδευτή στοχεύει στην άρση του φόβου, των επιφυλάξεων και της ανασφάλειας που νιώθουν οι ηλικιωμένοι και στην απόκτηση αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης. Η εκπαίδευση που ακολουθεί στοχεύει στη μάθηση με την ανταλλαγή απόψεων μέσα από τις ομαδικές συνεδρίες και την καθοδήγηση του εκπαιδευτή ώστε ο κάθε επιμορφούμενος να μπορεί να νιώθει ασφαλής για να χρησιμοποιεί μόνος τους τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η τρίτη φάση περιλαμβάνει αφενός μεν την επέκταση με μεγαλύτερη διάρκεια του προγράμματος στους δήμους που έχει ήδη εφαρμοστεί και αφετέρου την εξάπλωση της δράσης και σε περισσότερους δήμους μετά το τεράστιο ενδιαφέρον που έχει εκδηλώνεται καθημερινά από πολλούς δήμους.

Πηγή: https://www.cnn.gr/
(Κώστας Παπαζαχαρίου, αναδημοσίευση 31/10/2022)

You May Like This