nowmag.gr

Εμπορικό εμπάργκο κήρυξε στην Ασία ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της Jumbo, της μεγαλύτερης ελληνικής εμπορικής εταιρείας παιχνιδιών και ειδών οικιακής χρήσης. Όπως είπε στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας το κόστος μεταφοράς των εμπορευμάτων έχει σχεδόν δεκαπλασιαστεί και πλέον καθίσταται ασύμφορη η λιανική πώλησή τους. Ανέφερε ότι πλέον οι τιμές απαιτούν καταναλωτές εκατομμυριούχους.

Ο κ. Βακάκης εξέφρασε την ελπίδα για παρέμβαση από τους ισχυρούς του πλανήτη για να αποκατασταθεί η ισορροπία γιατί όπως είπε «βιώνουμε μια ανισορροπία που θυμίζει αντίστοιχες πετρελαϊκές κρίσεις με την εκτόξευση των τιμών στα ύψη». Ενδεχομένως, είπε πως αν αυξηθούν και τα επιτόκια είναι κάτι που δεν θα το αντέξουν οι χώρες με μεγάλα χρέη.

Ο ίδιος έδωσε απλά παραδείγματα για όσα συμβαίνουν στην εφοδιαστική αλυσίδα των μεταφορών και των ναύλων. Ανέφερε ότι ένα λούτρινο αρκουδάκι έχει νέα λιανική τιμή που είναι υψηλότερη έξι και επτά φορές. Μέχρι πρότινος η τιμή του ήταν στα 50 ευρώ και σήμερα πρέπει να τιμολογηθεί στη λιανική στα 300 ευρώ για να καλυφθεί το κόστος μεταφοράς.

Προς επιβεβαίωση για όσα παράδοξα συμβαίνουν, πρόσθεσε ότι η λιανική τιμή ενός γραφείου που μέχρι πρότινος κόστιζε στον καταναλωτή 39,99 ευρώ η νέα του τιμή διαμορφώνεται πλέον σε 150 εκατ. ευρώ.

Το κόστος μεταφοράς προϊόντων που έχουν όγκο έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο σε βαθμό που καθιστούν απαγορευτικό την αγορά καθώς δεν υπάρχουν καταναλωτές να τα αγοράσουν.

Ο κ. Βακάκης μίλησε ευθέως ότι με αυτές τις συνθήκες σταματά να αγοράζει προϊόντα σε αυτά τα κόστη και προσπαθεί να καλύψει το κενό με αγορές από άλλες χώρες όπου και αν είναι εφικτό. Τόνισε ότι με αυτή την επιλογή του προστατεύει και τους καταναλωτές από τη φρενήρη άνοδο των τιμών.

Αναστολή ανοίγματος καταστημάτων

Το κόστος είναι δυσβάστακτο είπε για τον ίδιο τον όμιλο, ο οποίος αποφάσισε να αναστείλει το άνοιγμα καταστημάτων για τον απλό λόγο ότι δεν υπάρχουν εμπορεύματα. Είπε χαρακτηριστικά «δεν έχουμε οβίδες για τα δικά μας κανόνια…», προσθέτοντας ότι ακόμα και η αξία των ραφιών έχει διπλασιαστεί.

Ο Απόστολος Βακάκης δεν αποκάλυψε τα επίπεδα αποθεμάτων του ομίλου επισημαίνοντας ότι δεν θα δώσουμε τροφή στο ανταγωνισμό. Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική και εάν έχουν γίνει ανατιμήσεις τόνισε ότι είναι ανεπαίσθητες διότι έτσι θα έρχονταν σε αντίθεση με τη φιλοσοφία του jumbo.

Ο ίδιος θεωρεί χαμένη χρονιά και το 2021 ενώ ο πήχης των προσδοκιών χαμηλώνει και για το 2022 στην περίπτωση που δεν επανέλθει η ηρεμία στην αγορά των μεταφορών. Προσδιόρισε ότι πρέπει να γίνεται ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι που έχει ως βάση τη διατάραξη της ισορροπίας ανάμεσα στην προσφορά και στη ζήτηση.

Από τα σχόλιά δεν ξέφυγαν οι εφοπλιστές, για τους οποίους είπε ότι οι οικονομικές απαιτήσεις τους δεν δικαιολογούνται με τη λογική.

Σχετικά με τα ναυλοσύμφωνα της Jumbo, ο κ. Βακάκης αποκάλυψε ότι είχε συμβόλαια μεταφοράς τα οποία όμως δεν μπορούν να τηρηθούν με βάση την αρχική συμφωνία με συνέπεια ο χρόνος παράδοσης των προϊόντων να μην μπορεί να υλοποιηθεί και να μεταφέρεται σε μελλοντικό χρόνο.

Πηγή: businessnews.gr

You May Like This